Gedenkplaat voor Covid-19 slachtoffers op Haaltertse begraafplaatsen

De burgemeester en schepenen van Haaltert onthulden vandaag een gedenkplaat voor de Haaltertse Covid-19 slachtoffers.

Op elke begraafplaats in Haaltert, Heldergem, Kerksken en Denderhoutem staat zo een gedenkplaat. Ze zijn gemaakt in cortenstaal en zullen dus op korte termijn een warme, oranjebruine roestkleur  krijgen.

Burgemeester Veerle Baeyens: “Het zijn vreemde tijden. Met een nieuwe ziekte die veel slachtoffers maakt. Naar aanleiding van Allerheiligen is er voor hen een gedenkplaat in cortenstaal geplaatst op elke begraafplaats. De bezoekers van de begraafplaatsen kunnen er bij stilstaan en hen gedenken.”


Reveil 2020

Het evenement Reveil zou op 1 november rond zonsondergang de stilte doorbreken op de begraafplaatsen. Maar door de coronamaatregelen kan Reveil op de begraafplaats van Kerksken op 1 november tussen 17 en 18 uur niet doorgaan.
Als vervanging en coronaveilig alternatief werd elke begraafplaats opgeluisterd met een ingetogen gedicht. Je vindt het zwarte paneel met witte letters telkens aan de ingang.

 

Kaarsje branden

We roepen de inwoners ook op om op 1 november tussen 17 en 18 uur als eerbetoon een (veilig) kaarsje te branden voor je deur of raam.

Zo denken we aan:

  • wie er niet meer is,
  • wie een geliefde verloof,
  • al wie het moeilijk heeft…


Mondmasker op de begraafplaatsen

Tot en met 8 november 2020 is het op de Oost-Vlaamse begraafplaatsen verplicht om een mondmasker te dragen.

Op de begraafplaatsen gelden de regels van de openbare buitenruimte, dus mag je met vier mensen samen zijn met een mondmasker op.

Bisdom Oost-Vlaanderen liet weten over te gaan tot lock down en enkel diensten tot 40 personen te laten doorgaan.

X