Omschakeling naar slimme, energiezuinige openbare verlichting

Ninove heeft beslist om haar integrale openbare verlichtingspark tegen 2030 om te bouwen naar slimme, ultrazuinige ledverlichting. Om dat mogelijk te maken, tekende de stad een overeenkomst met netbedrijf Fluvius. Via dit akkoord draagt Ninove het volledige verlichtingsnet over aan het netbedrijf.

De versnelde ombouw zorgt voor een forse daling van het energieverbruik, de energiekosten en de CO2-uitstoot. Tegelijk mikt Ninove met deze ombouw ook op de mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden.

Ledombouw in cijfers

In Ninove staan momenteel 6.900 verlichtingstoestellen opgesteld. In 2019 verbruikten die samen

2.438.000 kilowattuur elektriciteit, goed voor een CO2-uitstoot van meer dan een half miljoen ton. 1.125 van deze toestellen zijn ledtoestellen, die aanzienlijk minder verbruiken.

“Om het volledige lichtpark om te bouwen tegen 2030 moeten er jaarlijks 525 toestellen worden omgebouwd. Dankzij die snelle led-ombouw dalen het energieverbruik en de CO2-uitstoot een stuk sneller dan via het huidige ombouwprogramma,” vertelt schepen voor openbare werken Wouter Vande Winkel. “Bovendien laat de nieuwe technologie ons toe de verlichting ’s nachts te dimmen of in sommige gevallen te doven, wat ook tot een lager energieverbruik leidt.” Om de ombouw mogelijk te maken worden de installaties (lichtmasten en verlichtingstoestellen) overgedragen aan Fluvius. “Momenteel staat Fluvius in voor het beheer van het netwerk, maar de verlichting zelf is nog eigendom van de stad,” vertelt Vande Winkel. “De overdracht van de verlichtingsinstallaties moeten een snelle en effici ënte vernieuwing van de openbare verlichting mogelijk maken.”

Minimale hinder voor buurtbewoners

De volledige vernieuwing gebeurt gefaseerd. Fluvius tracht de hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. Bij de transformatie van de installaties wordt rekening gehouden met de geldende normen voor openbare verlichting. Zo blijft het openbare domein gegarandeerd kwalitatief verlicht.

Mogelijkheden voor licht op maat en ‘slimme steden’

Vandaag beheert Fluvius 1.200.000 lichtpunten in opdracht van 300 Vlaamse steden en gemeenten. Het netbedrijf helpt elk lokaal bestuur om hun lichtpark doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken. Dat gebeurt onder meer via de toepassing van brandprogramma’s die de verlichting op sommige momenten dimmen of doven, of door de ombouw van oude lampen naar energiezuinige leds.

Sinds oktober 2015 plaatst Fluvius uitsluitend ledverlichtingstoestellen die aanzienlijk minder verbruiken en langer meegaan dan klassieke lampen. Samen met de lokale besturen wil het netbedrijf   alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds, wat een forse versnelling betekent. Dankzij die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44 000 ton aan CO2. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie.

Om alle Vlaamse steden en gemeenten te kunnen ondersteunen ontwikkelde Fluvius een nieuw aanbod ‘Fluvius Openbare verlichting’. Dat omvat een flexibel keuze-aanbod waarmee lokale besturen

hun verlichtingspark versneld kunnen moderniseren. Fluvius tekende ook een intentieverklaring met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en technologiefederatie Agoria voor een intensievere samenwerking op het vlak van openbare verlichting.