Triage- en testcentrum Panacea verhuisd naar parking AZ Sint-Elisabeth

Door de geplande renovatie- en uitbreidingswerken van de spoedgevallendienst in het AZ Sint-Elisabeth Zottegem moest het Triage- en testcentrum Panacea verhuizen naar een andere vestiging. Dankzij de goede samenwerking tussen de verschillende betrokken partners en de financi ële inbreng van 6 lokale besturen (Zottegem, Sint-Lievens-Houtem, Brakel, Oosterzele, Herzele, Lierde) kon Panacea z’n intrek nemen in een negental containers aan de achterzijde van het ziekenhuis, ter hoogte van de inrit van de spoedgevallendienst. Via een omleiding naast de containers blijft onze spoedgevallendienst bereikbaar.  

Tot 350 testen per dag

Vanaf 23 november bevindt het triage- en testcentrum Panacea zich in speciaal hiervoor ingerichte containers. Deze bevinden zich vlak bij de oude locatie, op de parking van het ziekenhuis. Het triage- en testcentrum Panacea bestaat uit 4 volledig ingerichte consultatieruimtes en een ruime wachtzaal met onthaalbalie. “Door meer consultatieruimtes ter beschikking te hebben, kan de testcapaciteit verhoogd worden naar 350 testen per dag als dit nodig zou blijken. Tegelijk kunnen we aan onze lokale huisartsen, die allemaal hun steentje bijdragen aan deze werking, een professionele en aangename werklocatie aanbieden voor de komende maanden”, zegt Dr. Vermaercke, medisch verantwoordelijke voor het Triage- en testcentrum Panacea.

Gouverneur Carina Van Cauter bedankt alle partners

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, was aanwezig bij de opening van het nieuwe triage- en testcentrum Panacea samen met de burgemeesters van de betrokken lokale besturen. “Het is belangrijk dat we voldoende mensen kunnen testen. Een testcentrum als dit, waar huisartsen, het ziekenhuis en de lokale besturen de handen in elkaar slaan om 24u/24u die testcapaciteit aan te bieden, is levensnoodzakelijk. Ik bedank iedereen die hierbij betrokken is. Dit is een voorbeeld van succesvol duurzaam crisismanagement. Elke Oost-Vlaming is het aan al deze mensen verplicht om de maatregelen te volgen.” De gouverneur maakte van de gelegenheid gebruik om de Oost-Vlamingen op te roepen de maatregelen niet los te laten “De cijfers in Oost-Vlaanderen gaan de goede kant uit, maar blijven slecht. We komen van ver, maar hebben nog een lange weg te gaan. Volhouden is de boodschap. Testen is noodzakelijk, maar het is slechts een onderdeel van de strategie om het virus te verslaan. Testen zal het virus niet doen verdwijnen. Dat moeten we zelf doen. Contacten beperken tot wat strikt noodzakelijk is, afstand houden, handhygi ëne, mondmaskers.

Enkel op afspraak

Het triage- en testcentrum Panacea is enkel toegankelijk op afspraak. Dit kan via de speciaal daartoe voorziene code ofwel na doorverwijzing van de huisarts. Ook pati ënten van ons ziekenhuis die een pre-opname test moeten laten uitvoeren, krijgen een afspraak bij het testcentrum van Panacea. Wie een activatiecode ontvangt via sms, kan rechtstreeks een afspraak boeken via www.mijngezondheid.be. Heb je klachten, dan wordt gevraagd eerst contact op te nemen met de vaste huisarts.

bron: Els De Clercq, coördinator Triage- en testcentrum Panacea