Vrijwilligers springen in de bres voor goede zorg

Geraardsbergen. Het lokaal bestuur Geraardsbergen deed recent een oproep naar burgers om vrijwillig bij te springen in de zorginstellingen. Door corona komen de woonzorgcentra en het A.S.Z.-ziekenhuis namelijk handen te kort. Maar liefst 47 inwoners gaven gehoor aan de oproep. Zowat de helft is momenteel regelmatig aan de slag in één van de woonzorgcentra in de stad. Voor de A.S.Z.-campus in Geraardsbergen gaat het nog eens om een tiental extra personen.

Corona zorgt voor heel wat extra druk op de zorginstellingen, onder meer door de uitval van personeel. Het inzetten van vrijwilligers is dan ook een welgekomen initiatief om de medewerkers uit de zorginstellingen wat te ontlasten. 47 Geraardsbergenaars gaven zich op als vrijwilliger. Daarvan worden momenteel een 25-tal mensen op regelmatige basis ingeschakeld. Het gaat dan niet enkel over de zorginstellingen die verbonden zijn aan de stad maar ook over priv ézorginstellingen.

E én van die 47 vrijwilligers is Cathy De Spiegeleer, accountmanager bij Bingoal en technisch werkloos door de coronamaatregelen. Cathy biedt onmisbare hulp in een priv é-WZC. “Stilzitten was geen optie”, zegt ze.

In de A.S.Z.-campus Geraardsbergen gaat het bijkomend om een 12-tal vrijwilligers. “Het is echt hartverwarmend om te zien hoe de inwoners van onze stad zich zowel tijdens de eerste als de tweede golf inzetten en hun engagement tonen in uiterst moeilijke omstandigheden”, zegt schepen van Samenleving Kristin Vangeyte.

Tijdens de eerste golf maakten vrijwilligers mondmaskers en schorten die op dat ogenblik heel noodzakelijk waren. Anderen deden dan weer boodschappen voor ouderen. Nu zetten heel wat vrijwilligers zich zowel voor ons ziekenhuis als voor onze zorginstellingen in.

 “We hebben ongelooflijk veel respect en waardering voor de vrijwilligers die in de bres springen voor anderen en sterk bekommerd zijn om de zorg voor ouderen en zwakkeren te waarborgen in tijden waarin ieders gezondheid constant bedreigd wordt. Na coronatijd – en hopelijk komt die snel- wordt een passende actie als bedanking uitgewerkt”, besluit de schepen.

X