Wandelpaden afgesloten in Horebeke

Groen Horebeke gaat in verzet

 

In coronatijden moet je tenminste kunnen wandelen. Over de weldadige invloed ervan, daarover is iedereen het eens

“Wandelen is gratis en gemakkelijk in te passen in je dagelijkse routine. Het enige wat je nodig hebt om te beginnen met lopen is een stevig paar wandelschoenen en verder enig doorzettingsvermogen. Trek je schoenen aan en profiteer van de voordelen van wandelen!”

Dat zijn veel vernoemde voordelen die zeker nu in vervelende lockdown-tijden opgeld maken nu we zo beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid.

Niet zo in Horebeke.

Het gemeentebestuur is er in geslaagd om verschillende wandelwegen af te sluiten in en om Sint Kornelis Horebeke. Het gaat meer bepaald om trage wegen tussen de wildstraat, kauwenberg en ommegangstraat.
De reden hiervoor is verschillend per wegje : voor de wildstraat en de kauwenberg is door een bomenkap de aardeweg kapot gereden en zijn er diepe geulen ontstaan met uiteraard plassen en modder, gezien de vele regenval. Ook toch te vernoemen dat kwel en wateraders er steeds voor gezorgd hebben dat deze paden steeds overvloedig nat zijn.

“Uiteraard is de gemeente verantwoordelijke voor het onderhoud en het publiek karakter van alle trage wegen op basis van de geldende wetgeving en ook moeten zij de toegankelijkheid verzekeren”, aldus Filip Hebbrecht van Groen Horebeke.

Omdat de toegankelijkheid niet kon gegarandeerd worden heeft het gemeentebestuur dan maar beslist om de buurtwegen af te sluiten..

De buurtweg naar de ommegangstraat heeft een lichtjes ander verhaal. Deze wordt immers druk gebruikt door zowel wandelaars als mountainbikers. Bij de minste regen en druk verkeer wordt ook deze weg glibberig en onbruikbaar.

Ook hier gaf het gemeentebestuur niet thuis en weigerde zijn verantwoordelijkheid te nemen en sloten de weg zonder meer af voor gebruik, denkt Filip Hebbrecht luidop.

Filip Hebbrecht

Is dit niet de wereld op zijn kop? Net nu iedereen het wandelen ontdekt heeft en er veel plezier aan beleeft, sluit Horebeke de buurtwegen af in plaats van er het gepaste onderhoud aan te geven. Begrijpe wie kan, vindt hij.

En dat besturen ook betekent dat je vooruitziend moet zijn en niet wachten tot het probleem zich stelt. Een dynamisch bestuur voorziet de nodige investeringen zodat de infrastructuur ten allen tijde kan blijven gebruikt worden.
Zodat afsluiten niet nodig was geweest, komt hij nog even gevat uit de hoek

Een reactie van schepen van openbare werken, Hendrik Blommaert, kregen we per kerende.
Hij beaamt dat de paden afgesloten zijn, maar heeft daar zo zijn reden voor. Nadat vorige vrijdag de wegen onbewandelbaar werden verklaard, lees onveilig, zijn de werken reeds op maandag gestart. Eigenlijk waren er twee verschillende redenen om dat te doen. E én, de smissestraat werd de weg inderdaad afgesloten aldus Hendrik Blommaert, maar om de simpele reden dat een tractor de weg volledig had kapotgereden. Onmogelijk om de veiligheid te garanderen op die manier, meer nog omdat Horebeke d é wandelgemeente bij uitstek is.

Voor pad tussen kauwenberg en smissestraat ligt het iets anders. Het drukke wandel en mountainbikeverkeer op dit paadje zorgt er steeds voor dat bij regenweer het onmogelijk wordt om verder gebruik te verzekeren in veiligheid en dus heeft schepen Blommaert de koe bij de horens gevat en ingrijpende werken laten uitvoeren. Zo werden draineringsbuizen voorzien en opgevuld met steengruis en dit om in de toekomst problemen te voorkomen.

Schepen Blommaert maakt zich sterk dat eind deze week de paden worden opengesteld om de wandelaars te mogen ontvangen in het mooie Horebeke.

Hendrik Blommaert

Misschien moeten we vaststellen dat beide partijen het gelijk aan hun hebben en eigenlijk ook hetzelfde vertellen, alleen uit een ander standpunt. Goed ook om wakkere burgers en wakkere bestuurders te hebben.

X