“Eenzaamheid hakt er vandaag ook bij jongeren echt in”

Een drietal weken geleden trok Vlaams Volksvertegenwoordiger voor sp.a de campagne ‘Zottegem, çava met u?’ op gang. Hij schreef een brief aan alle inwoners van Zottegem, bezorgde zijn telefoonnummer voor wie zin had in een babbeltje en ging op ‘dorpelbezoek’ bij wie nood had aan een bezoekje. “We zijn nu ongeveer drie weken, tientallen telefoontjes en een veertigtal dorpelbezoekjes verder. Het pakt mij echt om te zien wat deze coronatijden mentaal met mensen doet. Eenzaamheid is een sterk onderschat probleem, niet enkel bij senioren, maar ook bij jongeren. Je voelt wel dat mensen ook meer solidair zijn met elkaar. Ze staan open om iets te doen voor hun buurman of —vrouw die daar nood aan heeft. Dat is mooi.”

 

Met de actie ‘Zottegem, çava met u?’ wou sp.a Zottegem de inwoners van de Egmontstad een hart onder de riem steken. “Het zijn rare tijden. Het coronavirus zorgt ervoor dat we niet op bezoek kunnen bij vrienden of familie, niet op caf é of restaurant, er zijn geen voetbalwedstrijden of toneelvoorstellingen. Voor heel wat mensen breekt in deze donkere dagen een eenzame periode aan. Een babbeltje of een telefoontje kan wonderen doen. Dat blijkt ook uit onze actie,” laat Kurt De Loor weten. “We zijn nu een drietal weken ver, kregen al tientallen telefoontjes en gingen al bij een pak mensen op ‘dorpelbezoek’.”

 

“Veel jonge mensen contacteren ons. De eenzaamheid hakt er echt op in.”

 

Kurt De Loor: “De verhalen zijn soms pijnlijk. Corona heeft echt een heel grote mentale impact op mensen. Ik dacht dat we vooral telefoontjes gingen krijgen van senioren, maar ook jongeren en studenten contacteren ons.”

 

Yora Achiotis (17) bijvoorbeeld, ze is eerstejaarsstudent Politieke wetenschappen en moet het deze blokperiode zonder medestudenten stellen. “Het eerste jaar aan de unief zou de tijd van je leven moeten zijn. Je zou veel nieuwe mensen moeten leren kennen, je zou een studentenleven moeten starten. Maar dat zit er door corona niet in. Ik weet wel dat deze crisis voorbij zal gaan en dat we nog even moeten doorbijten, maar dat eerste jaar als student krijg je nooit meer terug. Dat maakt me wel droevig. Ik had mij mijn eerste jaar helemaal anders voorgesteld.”

 

Yora is normaal heel social actief. Ze voetbalt bij EEG (Eendracht Elene Grotenberge) en zet graag een stapje in de wereld met haar vrienden. “Met corona valt dat allemaal weg. Net die uitlaatkleppen die je door de blok zouden kunnen helpen. Het lijkt alsof je godganse dagen achter je bureau zit en ook online les volgen is niet altijd een lachertje. Je kan je vrienden natuurlijk wel online spreken of via de telefoon, maar dat is niet hetzelfde. Ik kijk er echt naar uit om mijn leven te hernemen. Het staat precies een beetje ‘on hold’ nu.”

 

“Zelfstandigen hebben het zeer lastig”

 

Ik word ook vaak gecontacteerd door zelfstandigen. Ook zij hebben het lastig. “Ik kreeg ook telefoontjes van zelfstandigen die ten einde raad zijn. Ze hadden een bloeiende zaak, maar komen door de coronacrisis in financi ële moeilijkheden en kunnen hun huur of lening niet meer betalen. We proberen ze dan door te verwijzen naar o.a. het Sociaal Huis om te bekijken waar ze recht op hebben om ze toch perspectief te bieden.”

 

“Afscheid moeten nemen van dierbaren in coronatijd is echt schrijnend”

 

Kurt De Loor: “En dan heb je nog de mensen die hun partner verloren tijdens de coronaperiode. Het verhaal van iemand die na 60 jaar huwelijk – tijdens de eerste lockdown – z’n partner verloor greep me echt naar de keel.   Je partner verliezen zonder afscheid te kunnen nemen. Hoe pijnlijk! Het is echt een heel eenzame periode voor mensen die nu afscheid moeten nemen van een geliefde. Waar je anders veel steun hebt aan familie, moet je nu quasi alleen door die rouwperiode. Dat is zwaar.”

 

“Conclusie: deze actie is broodnodig”

 

“Er is ook veel solidariteit. Mensen bieden spontaan hulp aan om mee bezoekjes of boodschappen te doen. Vaak contacteren ons ook mensen die hulp zoeken voor iemand die ze kennen. Ze vragen ons dan om hun ma           die al Jaren weduwe is een bezoekje te brengen of hun zus die alleen woont en eenzaam is. Dat doen we met plezier en we zijn altijd welgekomen. Het toont mee aan dat deze actie broodnodig is en dat veel mensen nog een drempel voelen om zelf hulp te zoeken.”

 

“Eenzaamheid is echt een onderschat probleem. Het treft alle leeftijden en kan iedereen overkomen. Het is echt schrijnend wat corona mentaal met mensen doet. Ik krijg kippevel als de mensen mij hun verhaal doen. Het sterkt mij nog meer in de overtuiging dat we er moeten zijn voor elkaar en dat deze actie echt broodnodig is. To be continued!”

 

Wie graag zelf een babbeltje doet of een dorpelbezoekje krijgt kan contact opnemen met Kurt De Loor op tel. 0472 89 16 71.

X