© vvsnv

Tegen 2021 snelheidsinformatieborden in alle deelgemeenten

De stad investeert fors in snelheidsinformatieborden. In 2021 moet er in elke deelgemeente een digitaal snelheidsinformatiebord op zonne-energie staan. Die komen er ter vervanging van de oude borden die op een batterij werkten. Aangezien die steeds opgehaald moesten worden om de batterij op te laden en vervolgens opnieuw bevestigd moesten worden, werden ze in de praktijk nauwelijks gebruikt. Met de borden gevoed door zonne-energie komt daar verandering in.

De borden geven de snelheid van het aankomend verkeer aan in groen of rood afhankelijk van de snelheid die een chauffeur aanhoudt. Schepen van mobiliteit Wouter Vande Winkel is ervan overtuigd dat het een zeer nuttige investering is. “Zo’n borden hebben een heel concreet positief effect op de snelheid in een straat, het overgrote deel van de chauffeurs past zijn of haar snelheid immers aan,” vertelt Vande Winkel, “De antenne heeft een bereik van 300 meter en registreert ook het aantal voertuigen en hun snelheid in de twee rijrichtingen. Die gegevens kunnen we gebruiken om te kijken wanneer echte snelheidscontroles nodig zijn — want die vallen uiteraard niet weg.”

In eerste instantie komen er borden op de Denderhoutembaan in Ninove, de Pollarebaan in Pollare, de Krepelstraat in Denderwindeke, de Geraardsbergsesteenweg in Nederhasselt, de Cyriel Prieelstraat in Aspelare en de Smid Lambrechtstraat in Outer. “Stuk voor stuk straten met druk verkeer waarover we regelmatig klachten ontvangen over onaangepaste snelheid,” volgens Vande Winkel. In 2021 worden ook in de Okegembaan in Okegem, de Aardeweg in Appelterre, de Brusselseheerweg in Neigem, de Geraardsbergsesteenweg in Voorde en in Meerbeke en Lieferinge (locaties nog te bepalen) gelijkaardige borden geplaatst.

X