Steven Vekeman en zwerfvuil

Waar men gaat langs Lierdse wegen … komt men heel wat Mooimakers tegen.

Een interview met Steven Vekeman, voorzitter van de Lierdse gemeenteraad maar tevens super-Mooimaker .

Daar de afgelopen weken de sociale media overspoeld werden met berichten van en over “Mooimakers” en hierbij zeer dikwijls de naam van Steven Vekeman viel kon het niet anders dan dat we bij hem even ons licht gingen opsteken.

NUUS: Steven zijn je veelvuldige wandelingen een Corona-noodzaak of heeft dit te maken met het feit dat je lid bent van de plaatselijke wandelclub CSC-Lierde vzw?

Steven: Ik ben inderdaad al jaren lid van wandelclub CSC-Lierde maar mijn wandelen bleef echter beperkt tot het sporadisch deelnemen aan georganiseerde wandeltochten of evenementen op grondgebied Lierde  zoals bv.”Walmke brand”, “Kartuizerroute”, “Bankenroute”, “Meiboomplanting “, “Zoektocht bibliotheek “, enz.

Door Corona werd thuiswerken verplicht, evenementen werden één na één afgelast en vergaderen kon enkel nog digitaal. Aangezien uren voor een tv zitten niets voor mij is en onze tuin al sinds het voorjaar volledig in orde stond, had ik plots veel vrije tijd en ben ik net zoals vele andere meer gaan sporten en dus ook meer gaan wandelen. Vorige maand had ik zelfs meer dan 100 wandelkilometers op de teller.

NUUS: Maar hoe ben je er eigenlijk toe gekomen om tijdens je wandelingen zwerfvuil te ruimen?

Steven: Mijn woonplaats was steeds de start- en aankomstplaats en dus wandelde ik voor het merendeel op het grondgebied Lierde. Ik merkte tot mijn grote ontsteltenis op dat er hier heel wat vuiligheid langs onze wegen lag. Zwerfvuil ruimen tijdens het wandelen leek me dus een nuttige en noodzakelijke activiteit/tijdsbesteding.

NUUS: Ik veronderstel dat jij de maker bent van de FB-pagina “Mooimakers Lierde”. Waarom ben je hiermee gestart en krijg je veel respons op deze pagina?

Steven: Je veronderstelling is correct. Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten van de OVAM, Fost Plus, VVSG en was mij dus niet onbekend. Door mijn vele sociale contacten wist ik dat zwerfvuil en sluikstorten voor heel wat mensen een belangrijk onderwerp is dat er al Lierdenaars actief waren om hieraan iets te doen. Momenteel telt de pagina 357 leden en sommige berichten bereiken meer dan 4000 personen. Er is dus duidelijk heel wat interesse voor het plaatselijk project.

NUUS: Je zei dat er al Lierdenaars actief waren. Was je dan niet de eerste die in Lierde op pad ging om zwerfvuil te ruimen?

Steven: Nee, dat was ik zeker niet. Vermoedelijk was dit Tom De Roeck. Hij was ook degene die ik aansprak over het aanmaken van een facebookpagina. Ondertussen is hij de terechte mede-beheerder en bezieler van deze facebookpagina. Tom wandelt h éél veel met zijn honden en combineert dit met zwerfvuil rapen. Of hij dus de allereerste was weet ik geen 100% zeker maar hij is momenteel zeker de meest gedreven. Hij was in ieder geval de reden waarom ik hiermee gestart ben.

NUUS: Ondertussen zijn er nog Lierdenaren die jullie voorbeeld volgen. Heb je enig idee hoeveel Mooimakers er ondertussen in Lierde al op pad zijn?

Steven: Ja, dat zijn er op de dag van vandaag vijftien. Er zijn volgens mij in Lierde 79 straten en tal van trage wegen, dus hebben ze in ieder geval hun handen meer dan vol. Gelukkig komen onze Mooimakers uit onze vier deelgemeenten, u zal zelf wel snappen waarom.

NUUS: Waar kunnen Mooimakers in sp é hun materiaal bekomen?

Steven: Dit kan eenvoudig door eerst een mailtje te sturen naar   milieudienst@lierde.be .  In het gemeentehuis zal je hierna een hesje, handschoenen, afvalgrijper en vuilniszakken kunnen ophalen.   Je persoonlijke gegevens worden genoteerd zodat je verzekerd bent.   Nadat je op pad geweest bent kan je volle vuilniszakken zelf gratis gaan bezorgen of ze gratis laten ophalen.

NUUS: Zijn er zaken waaraan je je als Mooimaker kan ergeren?

Steven: Blikjes op enkele meters van een vuilnisbak, de vele wegwerpmondmaskers langs de kant van de weg, oude batterijen die makkelijk inleverbaar zijn, enz … .   Ook afval vinden langs een straat die je de dag voordien deed is frustrerend. Het is soms dweilen met de kraan open.

NUUS: Heeft de gemeente nog projecten in verband met de properheid en netheid van Lierde in petto?

Steven: De glascontainers worden aangepast waar nodig ( locatie + ondergronds ) en er zullen ook camera’s tegen sluikstorters worden ingezet. Uiteraard doet de technische dienst ook regelmatig zwerfvuilrondes. Maar hoe meer Mooimakers, hoe groter de kans op het op heterdaad betrappen van sluikstorters. Dit doet me denken aan een recent voorval in Erwetegem, 4500 euro boete voor ‘kattenbakvullingsluikstorter’. Hopelijk doet dit mensen nadenken !!!

NUUS: Heb je nog een speciale oproep tot de Lierdenaars i.v.m. het zwerfvuil en Mooimakers Lierde?

Steven: Laat ons als Lierdenaars het voorbeeld geven. Laat ons verder doen op deze manier. Als het vuil is, nodigt het uit om er nog vuil bij te gooien. Dat is mijn mening. Dus laat ons onze wegen proper maken en houden. Blijf   via de sociale media ook complimenten geven en jullie duim-omhoog tonen. Zulke positieve waardering doet de Mooimakers deugd.

NUUS: Steven hartelijk dank dat je ondanks je drukke bezigheden toch de tijd vond om ons te woord te staan. We wensen jou en alle andere Mooimakers veel succes en hopen dat er een dag komt dat jullie kunnen gaan wandelen zonder ook maar één stukje vuil langs de Lierdse wegen aan te treffen.

Interview: Bert Wastyn

Meer info kan je vinden:

https://www.facebook.com/Mooimakers-Lierde-101014725185704

https://mooimakers.be/