Storm Bella maakt schade aan kerkelijk erfgoed (Christusbeeld) in Paulatem

Christus werd zeer zwaar beschadigd

De storm Bella heeft ook   schade aangericht aan kerkelijk erfgoed in de Zwalmse deelgemeente Paulatem.   De St.-Gangulfus kerk heeft een calvariekruis van ongeveer 200cm uit de 19de eeuw.    De Christus aan het kruis is vermoedelijk zondagnamiddag naar beneden gekomen en het beeld is zwaar beschadigd   door de stormwind.

 

Momenteel weten we niet dat het hier over een authentiek calvariekruis of een kopie gaat.

De kerk   dateert vermoedelijk uit de 12e eeuw, maar werd intussen zo vaak verbouwd, dat van haar Laat-Romaanse oorsprong enkel nog de zijmuren van het schip zijn overgebleven. Men verlengde het reeds in de 13e eeuw, en verving in de 14e-15e eeuw het vlakke Romaanse koor door een veelhoekige gotische constructie die hoger is dan het schip. De kerk werd in 1892-1893 gerestaureerd, waarbij de architect Piscador  een nieuwe westgevel toevoegde. In 1936 volgde de bescherming.

 

 

X