Volksreligieus erfgoed in Brakel en Horebeke in nieuw boek vandaag vers van de pers

Signeersessie met de auteurs Ludwig De Temmerman en Regina De Rodder

Vandaag had er een signeersessie plaats van het boek dat vers van de pers is gerold nl.: “Volksreligieus erfgoed in Brakel en Horebeke.

Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men een kapelletje of een wegkruis tegen. De volksreligie is zeer diep geworteld en de kiemen liggen in de Keltische natuurgodsdienst waarbij de natuurelementen: water, vuur, aarde en lucht, werden aanbeden en waarbij offers gebracht werden om een rijke oogst te bekomen. De Kerk heeft de kapelletjescultuur nooit echt gestimuleerd maar toch is de individuele geloofsbeleving van onze voorouders altijd zeer belangrijk geweest. Ze aanbaden hun geliefde heilige in een kapelletje en vonden er troost en kracht om ziekten en tegenslagen te overwinnen. Bij de bouw van een nieuwe woning werd vaak een nis voor een kruis of een heiligenbeeld voorzien in de gevel als bescherming van de bewoners. De kapelletjes zijn niet altijd architecturale hoogstandjes, al werd vaak geld noch moeite gespaard. Ze werden gebouwd met veel liefde en toewijding en met de creativiteit eigen aan de volksmens. In veel gevallen hing er een oud en waardevol kruisbeeld of stond er een heiligenbeeld in de kapel, al dan niet van een lokale houtsnijder. In de recente decennia werden onze kapellen jammer genoeg leeggeroofd door dievenbenden. In een aantal gevallen kon het waardevol erfgoed enkel gevrijwaard worden door het op een veilige plaats op te bergen. Kruisen werden in veel gevallen geplaatst om een overleden geliefde te gedenken. Zo heeft elke kapel en elk kruis een geschiedenis en het beschrijven ervan was het doel van deze publicatie zegt auteur Ludwig De Temmerman.” Men kan het een coronaboek noemen want ik ben er mee gestart in maart van dit jaar. Samen met Regina De Rodder uit Horebeke   werd er een inventaris neergepend van het volksreligieus erfgoed   in Brakel en Horebeke.

Het boek is een prachtuitgave met 312 blz waarin elk kapelletje, nis of kruisbeeld uitvoerig wordt beschreven. Alles werd mooi samengebracht per deelgemeente. Nederbrakel bijt de spits af voor Elst, Everbeek, Michelbeke, Opbrakel, Parike, St.-Maria-Oudenhove en Zegelsem. In Horebeke komen St.-Kornelis- Horebeke en St.-Maria- Horebeke ruim aan bod.

Het boek is een schitterend geschenk en is te verkrijgen als volgt:

Het boek (formaat 21 x 29.7 cm), hardcover en garengenaaid, telt 312 bladzijden en is rijk geïllustreerd met meer dan 550 afbeeldingen. Het kan besteld worden aan 30 euro door storting op rekeningnummer BE53 4448 5814 6153 van GHK Triverius — financieel beheer, met de vermelding ‘Boek Volksreligieus erfgoed’. Wie het boek met de post wenst te ontvangen betaalt ook nog 8,50 euro verpakking en portkosten. Het boek is eveneens te koop in het documentatiecentrum Triverius, Tirse 1, Brakel, open op zondagen van 10 tot 12 uur. Voor het afhalen of de aankoop van een boek moet niet gereserveerd worden in het documentatiecentrum.

 

 

X