Ex-profwielrenner Bart De Clercq coach in Sportmedisch Centrum AZ St.-Elisabeth

Het Sportmedisch Centrum van het AZ Sint-Elisabeth richt zich met advies en medische begeleiding tot elke sporter. Zowel de beginnende, recreatieve, competitieve als topsporter kan daarvoor terecht bij een multidisciplinair team dat bestaat uit artsen die gespecialiseerd zijn in fysische geneeskunde en revalidatie, cardiologie en orthopedie. Bij competitieve sporters wordt aan de hand van inspanningstesten en met de nieuwste apparatuur gekeken naar hoe hun prestaties kunnen geoptimaliseerd worden, maar vooral voor wie graag beter wil presteren op de fiets of in het lopen, heeft het AZ Sint-Elisabeth goed nieuws. Vanaf 1 januari e.k. gaat ex-profwielrenner Bart De Clercq in het Sportmedisch Centrum van het Zottegemse ziekenhuis aan de slag als coach.

De 34-jarige Bart De Clercq, afkomstig van Erwetegem, was negen jaar profwielrenner. Van 2011 tot 2017 maakte hij deel uit van de Lottoploeg en daarna tekende hij nog een tweejarig contract bij Wanty-Groupe Gobert. Op zijn palmares staan vijf overwinningen, met als belangrijkste een zege in de 7e (berg)rit van de Ronde van Itali ë 2011 en een overwinning in de koninginnenrit van de Ronde van Polen 2015 waarin hij in het eindklassement tweede werd op amper 2 seconden van de winnaar. In het eindklassement van de Ronde van Spanje 2012 en 2015 werd hij respectievelijk 17e en 14e.

Zijn allereerste offici ële wielerwedstrijd reed (en won) hij op 21-jarige leeftijd in Rozebeke. Vóór zijn late roeping als wielrenner was Bart De Clercq ook actief als (langeafstands)loper. Nadat hij in 2019 noodgedwongen wegens een aanslepend heupletsel ingevolge een zware val op training zijn fiets voorgoed aan de haak hing, behaalde bij het B-diploma trainersopleiding wielrennen. In combinatie met zijn masterdiploma lichamelijke opvoeding en zijn ervaringen met verschillende trainingsmethoden in het wielrennen, was de keuze voor het overbrengen van eigen ondervindingen en het begeleiden van trainingsmethodes, zowel in het wielrennen als in het lopen, een vrijwel logische stap. Overigens is Bart De Clercq momenteel ook reeds bezig met het coachen van sporters in andere sportdisciplines.

WERKWIJZE

In het Sportmedisch Centrum wordt de sporter eerst aan een maximale inspanningstest onderworpen om zijn/haar conditioneel niveau, cardiale fitheid en trainingszones te bepalen. Vervolgens wordt een intakeconsult met Bart De Clercq gepland voor een grondige bespreking van de persoonlijke doelen en trainingsmogelijkheden. Op basis hiervan wordt dan een concreet oefenschema opgemaakt en via de app Trainingspeaks doorgestuurd. Bijsturing gebeurt maandelijks of continu, afhankelijk van de gekozen formule (recreatief of competitief).

Voor meer info kunnen geïnteresseerde sporters terecht op www.sportmedischcentrumzottegem.be of contact opnemen per e-mail naar sportmedischcentrumzottegem@sezz.be of bart.declercq@pulso-preventielab.be  of telefonisch via 09 364 89 15.

X