Johan Van Durme is 20 jaar burgemeester van Oosterzele

Legde eerste eed af in 2001 bij toenmalig gouverneur Balthazar

Op 19 januari 2001 legde Johan Van Durme (CD&V) voor de eerste maal de eed af als burgemeester van Oosterzele bij toenmalig gouverneur Herman Balthazar. Nadien volgden nog twee eedafleggingen bij gouverneur Andr é Denys (2007 en 2013) en bij waarnemend gouverneur Didier De Tollenaere (2019).
Johan Van Durme   vierde in 2020 zijn zestigste verjaardag en is inmiddels 35 jaar gehuwd met Caroline De Meyer. Ze hebben drie kinderen Nele, Leen en Sander en vier kleinkinderen: Jurre (9), Imre (7), Arne (5), Lucy (3), een vijfde kleinkind wordt verwacht rond 31 maart 2021. Sinds de verkiezingen in 2000 is Johan Van Durme d é populairste politicus in Oosterzele. (Reporter 17, foto’s archief JVD, DDL)
Burgemeester Johan Van Durme heeft de geniale gave te weten wat er leeft bij de doorsnee Oosterzelenaar. Hij is heel belangrijk in de CD&V — partij en zijn aandeel in de vier opeenvolgende overwinningen is aanzienlijk. Zelf wuifde hij het ‘Van Durme-effect’ weg. ‘Ik zal wel voor extra stemmen gezorgd hebben maar het is het samenspel dat tot die vier overwinningen heeft geleid. Ik heb als spits gescoord maar gans de ploeg heeft voor mij de bal klaar gelegd’, zegt Johan Van Durme het in voetbaltermen. Dat succes straalt af van de burgemeester.
Elke week legt hij kilometers af, ook buiten de verkiezingsperiode en dat wekt sympathie. Sommigen vermoeden dat hij een dubbelganger heeft. Hij koestert zijn gemeente. Al zijn politieke tijd investeert Johan Van Durme in Oosterzele. Hij laat duidelijk verstaan dat hij een CD&V-er is én Gijzenzelenaar in hart en nieren. Johan Van Durme, een man van het volk. Een echte burgervader. De gemeente meet zich een trendy imago aan. Wat je voelt als je door Oosterzele stapt, is minstens zo belangrijk als wat je ziet. Het is goed leven en toeven in Oosterzele. Zijn naam en faam zijn in die twintig jaar burgemeesterschap gegroeid. Hij is nog niet uitgekeken op Oosterzele. Hij heeft een duidelijke visie over de toekomst van Oosterzele. Heeft de touwtjes goed in handen. Met fierheid blikt Johan Van Durme terug op het beleid. Hij stelt dat het beleid met veel energie, creativiteit en met oog voor de samenhang van de Oosterzeelse samenleving wordt gevoerd. 20 jaar burgemeester, in deze flitsende tijden mag dat ronduit een unicum genoemd worden. Een man van stavast, en daar heeft zijn partij de vruchten van geplukt. Houdt CD&V op koers, ook als de wateren woelig worden, de golven al eens over het dek slaan, houdt hij het hoofd koel en laat hij zich niet van de wijs brengen. ‘We blijven Oosterzele op de kaart zetten als landelijke gemeente. Gans de gemeenteraad (over alle partijgrenzen heen) verdient hiervoor een dikke pluim. Ook dank aan het gemeentepersoneel voor de dagelijkse inzet. Wat realisaties betreft, ben ik vooral fier op ons Gemeenschapscentrum De Kluize. Wat een gemeente terugkrijgt van deze ‘cultuurtempel’ is onbetaalbaar’, vindt Johan Van Durme. Je hebt in die twintig jaar burgemeesterschap ook veel drek over uw kop gekregen. ‘Ja, maar wat ik doe, is altijd voor de gemeente, en nooit voor mijn persoonlijk profijt’.
LOOPBAAN
Het kleuter- en lager onderwijs volgde hij praktisch aan zijn deur in de Schoolstraat. Zuster Alfonsine (een begrip in Gijzel!) en ‘meesters’ Jules Duseuil en Willy Van De Vijver maakten indruk op hem. Na zijn secundair onderwijs in het Sint — Gregoriuscollege Ledeberg studeerde hij landbouwwetenschappen aan de RUG, behaalde het aggregaat voor middelbaar onderwijs, en het diploma van gerechtskundige aan de Rijksuniversiteit Gent (RUG). Werd na zijn studies productieleider bij LBC Brackenier (Oosterzele), Halvibra (Gent), Strovi (Brugge). In 1992 start zijn leraarscarrière in CTL —BME (Gent), nadien in het Sint — Barbaracollege (Gent) en het Heilig Hartcollege (Waregem), waar hij nu nog halftijds les geeft. Politiek interesseert hem. In 1983 waagt hij de sprong. Hij wordt CVP — gemeenteraadslid met 558 voorkeurstemmen, nadien schepen onderwijs, cultuur, sport, landbouw (1989 — 1994), schepen openbare werken, milieu- en ruimtelijke ordening (1994 — 2000), burgemeester (vanaf 2001 tot heden). Op hij zich in oktober 2024 nog eens wil smijten, is momenteel koffiedik kijken.     Reporter 17