Kurt De Loor (sp.a Zottegem): “Leg vaccinatieshuttles in naar de Bevegemse Vijvers”

 “Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe meer mensen we kunnen beschermen. Daarom is het cruciaal dat we ervoor zorgen dat mensen gemakkelijk in het vaccinatiecentrum aan de Bevegemse Vijvers geraken,” laat sp.a-gemeenteraadslid Kurt De Loor weten. “Vandaag is er aan de Bevegemse Vijvers enkel een belbushalte. De dichtstbijzijnde bushalte ligt 518 meter verder aan de Grotenbergestraat, en bovendien komt daar maar ongeveer om het uur de bus langs. Vaccinatieshuttles die mensen afhalen in het centrum van alle deelgemeenten van Zottegem, Oosterzele en Brakel kunnen ervoor zorgen dat iedereen gemakkelijk en op een veilige manier naar het vaccinatiecentrum kan geraken.”

 

Vaccinatieshuttles uit alle deelgemeenten van Zottegem, Brakel en Oosterzele

 

“Brede vaccinatie is cruciaal in de strijd tegen corona. Nu de lokale vaccinatiestrategie op gang komt en we weten dat de Bevegemse Vijvers de volgende maanden als vaccinatiecentrum zal fungeren is het belangrijk om zoveel mogelijk mensen over de streep te trekken om zich te laten vaccineren. Hoe meer mensen we overtuigen, hoe meer mensen we kunnen beschermen. Net daarom is het belangrijk dat het vaccinatiecentrum zo toegankelijk mogelijk is,” laat Kurt De Loor weten.

 

“Met het openbaar vervoer is dat vandaag alvast allerminst het geval. Aan de Bevegemse Vijvers is enkel een belbushalte. De dichtstbijzijnde bushalte ligt op 518 m (Halte Zottegem Collegestraat — Grotenbergestraat) en daar komt maar ongeveer om het uur de bus langs. Wie bijvoorbeeld van Everbeek (Brakel) met de bus naar het vaccinatiecentrum wil komen is anderhalf uur onderweg enkel en moet een kleine twee kilometer te voet. Voor mensen die niet zo mobiel zijn is dat simpelweg onmogelijk.”

 

Kurt De Loor: “Het is superbelangrijk dat we het voor de inwoners van Zottegem, Oosterzele en Brakel zo gemakkelijk mogelijk maken om naar het vaccinatiecentrum te geraken. Hoe lager de drempel om er te geraken, hoe lager de drempel om te laten vaccineren. Daarom vragen we aan de gemeenten om samen met De Lijn een systeem uit te werken met vaccinatieshuttles die uit alle Zottegemse, Brakelse en Oosterzeelse deelgemeenten naar het vaccinatiecentrum rijden. Je zou met een handig boekingssysteem kunnen werken zodat alles veilig en coronaproof kan gebeuren.”

 

Belronde naar alle Zottegemse 75-plussers

 

“75-plussers zijn een belangrijke risicogroep. Daarom is het zeer belangrijk dat we zoveel mogelijk 75-plussers overtuigen om zich te laten vaccineren. Een belletje om hen te overtuigen, praktische vragen te beantwoorden en hen te vragen of ze op eigen houtje naar het vaccinatiecentrum kunnen geraken, kan vaccinatietwijfelaars over de streep trekken,” zegt Kurt De Loor. “Daarom vragen we aan het stadsbestuur om een belronde te organiseren naar alle Zottegemse 75-plussers die nog thuis wonen. Als vervoer naar het vaccinatiecentrum moeilijk is, kan dan ineens een vaccinatieshuttle geboekt worden of de mindermobielencentrale kan ingeschakeld worden.”

 

sp.a Zottegem kaart het probleem alvast aan op de gemeenteraad en hoopt dat de meerderheid zich ook achter het voorstel schaart. “Dit is iets wat we over de partijgrenzen heen moeten realiseren. Vaccinatie is een zeer belangrijke stap in de strijd tegen corona. Hoe meer mensen we kunnen overtuigen om zich te laten vaccineren, hoe meer drempels we kunnen wegwerken, hoe meer mensen we kunnen beschermen.”