BVLAR helpt brandweer te Portugal in hun strijd tegen bosbranden

Ieder jaar komt het prominent in het nieuws: bosbranden in Portugal rukken meer en meer op. Dit zware bosbrandseizoen, typisch in de zomer, vergt veel van de brandweermannen-en vrouwen en hun materieel.
Om het dappere werk van deze mensen te ondersteunen, sloegen BVLAR en VZW Fire&Safety de handen in elkaar, met als resultaat dat de Brandweerzone Vlaamse Ardennen brandweerkledij schonk op maandag 25 januari 2021, bestemd voor de bomberos van Castelo De Paiva, in het district Viseu.

“Het idee kwam van korporaal Tim Duhaut uit post Ronse, en mede-initiatiefnemer Volcher Xavier.

Zij waren vorig jaar in september in het district Viseu te Portugal om met de vrijwilligersorganisatie Gear Up Safety bosbranden te helpen bestrijden met de lokale brandweer. Daar zagen zij dat de mannen en vrouwen die deze bosbranden moeten bestrijden dit met zeer beperkte middelen moeten doen.

“De financiering van de brandweer in Portugal is heel anders dan hier in Belgi ë. Vanuit deze vaststelling kwam de vraag of wij als brandweerzone een handje kon helpen”, legt zonecommandant De Vijlder Peter uit.

Concreet zal BVLAR tientallen gebruikte brandweervesten- en broeken schenken aan de kazerne van Castelo De Paiva in het district Viseu.

“We kunnen deze kledij schenken omdat we de voorbije jaren zelf hebben geïnvesteerd in een nieuw type kledij, welke meer voldoet aan de hedendaagse normen en noden van een moderne brandweerdienst. Daarenboven is de brandweer één grote familie, verspreid over heel de wereld, en dus helpen we graag daar waar we kunnen”, vult de zonecommandant aan.

“BVLAR staat gelukkig niet alleen in dergelijke initiatieven. Vorig jaar schonk bijvoorbeeld post Wommelgem van Brandweerzone Rand nog een autopomp, en momenteel worden opnieuw diverse spullen verzameld over heel Belgi ë. Als de coronaomstandigheden het toelaten is het de bedoeling om een delegatie van 6 Belgische brandweerlieden af te vaardigen om het materiaal in Portugal te gaan afgeven aan de plaatselijke commandant Joaquim Rodriguez. Indien corona dit niet toelaat, zullen de spullen worden verstuurd, maar we hopen ten zeerste onze collega’s te kunnen weerzien. We zijn alvast heel blij dat zowel de zonecommandant, als de voorzitter van de brandweerzone, burgemeester Dupont, ons initiatief ondersteunen”, zeggen Xavier en Tim opgetogen.