Foto Lucien Oosterlinck

Oosterzele had ooit stevige carnavalstraditie

In 1982 wordt Dani ël I de eerste keizer carnaval

Het feest van Driekoningen roept herinneringen op aan de tijd toen Oosterzele jarenlang de ‘Driekoningencavalcade’ organiseerde. Organisator het Gemeentelijk Feest- en Sportcomit é bouwde zich in een mum van tijd een stevige carnavalsreputatie op. In 1972 kwamen de eerste feestneuzen de straat op. Carnaval werd van meet af aan een echte topper, veel volk, veel gemaskerden, bakken ambiance, hectoliters bier, uitpuilende caf és, pakken confetti, en dolle sfeer in De Kring. (Reporter 17, foto’s/scan Danny De Lobelle, Lucien Oosterlinck)
Dat was de balans die men kon opmaken tot eind jaren tachtig. Vanaf de start in 1972 ging het elk jaar crescendo. Carnaval Oosterzele was niet meer weg te denken. Het gemeentebestuur werkte actief mee. Op het gemeentehuis werden de prinsen, prinsessen, fee ën en andere schoonheden ontvangen. Burgemeester Lucien Van Hecke droeg in 1972 zijn macht voor één dag over aan de voorzitter van het Gemeentelijk Feest- en Sportcomit é. Vanaf 1978 mocht prins carnaval voor één dag én nacht regeren. De vlam zet er voorgoed in. Carnaval Oosterzele had een vaste plaats op de feestkalender: de eerste zaterdag van het jaar werd Driekoningencarnaval gevierd. Jaar na jaar kreeg de Driekoningen cavalcade   voorgoed scheepsrecht. Naast de offici ële groepen kwamen heel wat duo’s, individuelen en groepjes van Oosterzele de straat op. Alle caf és worden bezocht en iedereen — gemaskerd of niet — worden meegetrokken in de feestroes. Carnaval Oosterzele draaide op volle toeren. De caf ébazen hadden tot in de vroege uurtjes meer dan de handen vol. De pakken confetti namen ze er met de glimlach bij.
Verkiezing prins carnaval
Foto Lucien Oosterlinck

 

  Foto Lucien Oosterlinck

In het straatbeeld destijds heel wat kinderen die al zingend van deur tot deur trokken om geld in te zamelen. De kinderen werden niet vergeten in de cavalcade. In de namiddag was er voor hen een gemaskerde driekoningenloop. De jeugd van Oosterzele was hiermee voorgoed gewonnen voor carnaval. Alle kinderen ontvingen een prijs. ‘s Avonds kwamen de anciens op de proppen. Jarenlang kregen de twee Oosterzeelse groepen ‘De Verplichte Nachtridders’ en de ‘Muzikale Rodeszonen’ de ruimste aandacht. Maar ook veel andere Oosterzeelse zottebollen schoten in actie. Uit carnavalsbreinen ontsproten later de ‘Orde der Bolhoeden’, de ‘Dolle Zwervers en de ‘Buffalo’s’. De zotskap werd opgezet.

In 1978 kwam het Gemeentelijk Feestcomit é op de idee om een prins carnaval te kiezen, meteen een megasucces. De eerste verkiezing lokte meer dan 1.000 carnaval-fans naar De Kring. De zaal bleek veel te klein. Dani ël De Bruycker won van Andr é Dhont na een nek-aan-nek race. De toon was gezet. Het Gemeentelijk Feestcomit é kon elk jaar meer carnavalvierders verwelkomen. In 1980 — in putje winter — ging de verkiezing door in een verwarmde feesttent in de nieuwe Kasteelwijk. Het werd een onvergetelijke, knotsgekke nacht. Meer dan 2.000 carnavalisten kwamen opdagen voor de strijd tussen Dani ël De Bruycker, Patrick Temmerman en Michel Vervust. Dani ël I werd voor de tweede maal verkozen tot prins carnaval. In 1982 wordt Dani ël De Bruycker de eerste keizer carnaval van Oosterzele. Hij won met 1.248 stemmen tegen 850 voor Walter Franck, die later zou uitpakken met zijn legendarische stunten voor het goede doel. De ‘Orde der Bolhoeden’ van Dani ël I lanceerde nadien Eddy Bekaert, hij werd verkozen in ‘84, ‘86 en ‘88 en ging de geschiedenis in als de tweede keizer carnaval van Oosterzele. Naast de keizers Dani ël I en Eddy I kleurden ook Andr é I, Michel I, Patrick I, Retzy I, Jean — Pierre I, Fernand I, Marc I, Freddy I, Tony I, Oscar I de verkiezingen van prins carnaval in Oosterzele. In al die jaren was Marcel Van de Vijver de presentator van dienst. Met de jaren negentig in zicht gaat het bergaf met de stevige Oosterzeelse carnavalstraditie, de prinsverkiezing en de Driekoningencavalcade verdwijnen.           Reporter 17Oproep. Wie nog foto’s heeft van andere kandidaten of van carnaval Oosterzele kan een mailtje sturen naar rooi.61@skynet.be. Foto’s worden ingelezen en terugbezorgd

Foto Lucien Oosterlinck
Foto Lucien Oosterlinck