Kleine opkomst voor betoging van VOL in Brakel

In Brakel had er deze namiddag een korte manifestatie plaats van VOL. Het gaat om een extreem rechtse beweging met als trefwoorden:   Vlaanderen Ons Land -Door burgers/ Voor burgers/ Black Lions Matter   .

Men had blijkbaar meer opkomst verwacht want deze was zeer gering te noemen.   Er werd een brief voorgelezen tegen de vivaldiregering.

Initiatiefnemer Peter Planckaert uit Brakel: ” We zijn tegen deze regering die niet de meerderheid van de Vlamingen vertegenwoordigt. Daarom wordt er een brief voorgelezen die dan aan de burgemeester wordt overhandigd.   Burgemeester Stefaan Devleeschouwer moet die brief onder gesloten omslag afgeven aan premier Alexander De Croo.”

Peter Planckaert liet verder weten dat deze nieuwe beweging moet klaar staan tegen de verkiezingen van 2024. De manifestanten waren wel tevreden   dat de actie mocht doorgaan in Brakel.

De veiligheidsdiensten lieten niets aan het toeval over en waren massaal aanwezig in de straten van Brakel. Men was op het ergste voorbereid maar alles verliep rustig op het ontploffen van enkele voetzoekers na.

Kon deze manifestatie verboden worden?   In Mechelen werd dergelijke betoging door het stadsbestuur verboden in september 2020. Toen kwamen er heel wat manifestanten opdagen.

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer zei dat de vrije meningsuiting en recht op betogen een grondwettelijk recht zijn. “We zijn in dialoog gegaan met de actievoerders en konden deze betoging inkleuren als een statisch gebeuren zodat de hinder zeer beperkt bleef.”