Zo zag het Dorp er honderd jaar geleden uit

Belangstelling voor oude prentkaarten blijft groot

We richten deze week onze aandacht op prentkaarten van meer dan honderd jaar. Het zijn één van de oudste prentkaarten van het Dorp Oosterzele. Hoe het dorp er één dikke eeuw geleden uitzag en hoe het allemaal veranderde, kan je zien op de prentkaarten van vroeger en de foto’s van nu. Een typevoorbeeld van hoe de tijden veranderen. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Bemerk ook de oude torenspits van de kerk. Op 15 november 1940 stortte door een orkaan de helft van de torenspits naar beneden. Men besloot een nieuwe torenspits te plaatsen, die beter paste bij de overgebleven stoel. Inmiddels is het oude gemeentehuis en vredegerecht al een hele tijd afgebroken. In 1855 werd de bovenverdieping op het gemeentehuis bijgebouwd en fungeerde toen als vredegerecht. Later werd het caf é ‘Oud Gemeentehuis’. Op 20 mei 1899 werd de aanbesteding bekend gemaakt van het nieuwe gemeentehuis en vredegerecht. De werken werden geraamd op 30.000 frank. Het gebouw maakte destijds zoveel indruk dat de Oosterzelenaars het smalend over het ‘stadhuis’ hadden. Het gebouw doet al een paar decennia geen dienst meer als vredegerecht. De zussen Van Vlieberge Oosterzele drukten op hun prentkaarten warempel ‘Oosterzeele Stadhuis en Vredegerecht’. Jacques De Geyter en Marieke De Winne noemden hun caf é ‘t Stadhuis’.

Welke kaarten verstuurde men honderd jaar geleden vanuit Oosterzele? Een eeuw geleden waren de zichten van het Dorp, het Klooster, Kapellenberg (nu deel Geraardsbergsesteenweg), de gemeenteschool, Vinkemolen en molenhuis, Keiberg, Smissenbroek,… zeer in trek. Er werden een eeuw geleden veel kaarten verkocht en verstuurd.

Soms kan je het geluk hebben dat je nog een zeldzame oude kaart (omstreeks 1900) vindt die heel goed bewaard is gebleven. Hoe alles is veranderd ziet je nu op de vakkundige foto’s van onze NUUS — fotograaf Danny De Lobelle. De postkaarten doen ons herinneren aan het verleden van Oosterzele, een beeld van de tijd van toen. De opkomst van de zicht — en postkaarten dateert in ons land van rond 1893. Het uitgeven van postkaarten werd een lucratief handeltje en in het begin van de 20 ste eeuw kwamen fotografen van D. Hendrix (Antwerpen),

Edit. C. Van Cortenbergh fils (Bruxelles), en uitgeverij Achiel Baele — Everaert (Gent) als het ware een ‘kijkboek’ maken van Oosterzele. Maar ook de Oosterzeelse uitgever Van Vlieberge Zusters en edit. Latoir uit Scheldewindeke gingen mee met de tijd en kiekten de belangrijkste straten en monumenten in de deelgemeenten Oosterzele, Balegem, Scheldewindeke, Moortsele, Gijzenzele en Landskouter. Een stuk geschiedenis. Een beeld zegt soms meer dan 1.000 woorden.

Er was een tijd dat de belangstelling voor oude zichtkaarten miniem was. Voor enkele franken kon men ze kopen. Nu is de belangstelling voor de verzamelaars en historici van de plaatselijke geschiedenis h éél groot. Via het internet en ook nog op rommelmarkten kan men met wat geluk nog een koopje doen. Maar men betaalt tegenwoordig al forse bedragen voor prentkaarten die zeer zeldzaam zijn geworden.     Reporter 17