©Sophie Richez - Carnaval Ninove

Toch een carnavalsgevoel dankzij de vele carnavalsverenigingen

We weten het al sinds vorige zomer: er is geen carnaval in 2021. Toch doen de verschillende carnavalsinstanties hun best om een aantal vaste waarden te presenteren en zo voor een beetje carnavalssfeer in de stad te zorgen. Coronaveilig, uiteraard.

Zo hangt in de stad op tal van plaatsen de carnavalsaffiche uit, een realisatie van de vzw Koninklijke Karnavalraad. Het winnend ontwerp was deze keer van Koen Van Op Den Bosch van carnavalsvereniging Van ’t Alverdrau Donker.

©RV – Winnende affiche

De Jongeren Karnavalraad zorgde ook dit jaar voor een pin, gemaakt naar een ontwerp van Michiel Van Damme van MKV De Kloefkappers. Deze pin was in een recordtempo uitverkocht.

De Ridders in de Wortelorde hebben hun kindercarnaval moeten annuleren. Maar ook zij zorgen voor een schitterende pin, namelijk ‘Ezeltje’. Deze pin is nog altijd te verkrijgen via www.riddersindewortelorde.be.

©RV – De Ridders in de Wortelorde hebben ook dit jaar een pin uitgebracht

De Prinsencaemere beloont elk jaar de meest muzikale talenten uit Ninove met een prijs voor het beste stoetliedje en het beste carnavalsnummer. In dit covid-jaar krijgen de Ninoofse carnavalsgroepen de gelegenheid om een lijflied te componeren voor de Prinsencaemere: een ambiancenummer dat hen doorheen de stoet kan loodsen en waarop ze kunnen dansen met zijn allen tot ze van de camion vallen. Er is een mooie geldprijs aan verbonden. Inschrijven kan via deplaat@prinsencaemereninove.be. De winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 21 februari op ENKAAVEE.

Komt er een prinsaanstelling? Jaja, een gerecycleerde prinsaanstelling! 2021 krijgt dus toch een prins carnaval! Ook benieuwd wie de nieuwe prins carnaval wordt? Stem dan zaterdag 6 februari om 19 uur af op www.enkaavee.be en kijk live mee naar de ontknoping. Dit is een initiatief van de vzw Koninklijke Karnavalraad.

De Stedelijke Feestcommissie gaat op zoek naar de beste 111 Ninoofse carnavalsliedjes aller tijden. Iedereen kan zijn favoriete top-5 inzenden, met vermelding van naam en adres, via top111sfc@gmail.com tot en met 15 februari. Op basis van de ingezonden lijsten wordt ‘De beste 111’ samengesteld. De inzending die de top vijf voorspelt of het dichtst benadert, wint een waardebon van 100 euro. Daarnaast worden 20 waardebonnen van 25 euro onder de inzenders verloot, te besteden bij de lokale handelaars. ‘De beste 111’ en de winnaars worden bekend gemaakt op 19 februari via ENKAAVEE.

ENKAAVEE nam het initiatief om een miniatuurstoet te organiseren. Het thema is “Klein maar Dapper”. Een 20-tal groepen hebben zich ingeschreven. Benieuwd wat de groepen er van gemaakt hebben? Stem dan 21 februari 2021 zeker af op ENKAAVEE.

De Stedelijke Feestcommissie voorziet ook voor elke vaste carnavalsgroep, de prinsenwacht en De Gasthie ëren gratis het jaarlijkse vlagje. Een beperkte oplage van dit unieke ‘corona-exemplaar’ kan vanaf 10 februari besteld worden via evenementen@ninove.be. De kostprijs is 10 euro, je kan maar één exemplaar bestellen. Wees er snel bij, je bestelling is pas definitief na betaling.

Den Belleman (Hans Van Laethem) zorgt samen met zijn Wettelwacht voor een Wettelverbranding. Deze zal live uitgezonden worden op dinsdag 23 februari op ENKAAVEE.

Aan het balkon van het oud stadhuis kan je de hele maand februari de carnavalsversiering bewonderen. De beiaard speelt er de hele maand de carnavalsliedjes ‘Aai mauine wettel’ en ‘Wauilen zenj de Ninovieterkes’. Ook kan je tijdens de hele carnavalsperiode kijken en luisteren naar de carnavalszender ENKAAVEE via www.enkaavee.be.