28 positieve testen op meer dan 1700 testpersonen

Geruststellende cijfers i.v.m. coronatest basisscholen. Lokale maatregelen versoepelen


Geraardsbergen.  De resultaten van de coronatesten die de afgelopen dagen in de basisscholen werden afgenomen, vallen bijzonder goed mee. Er waren slechts 28 positieve gevallen. Negen klassen werden in quarantaine gezet. Bijkomend werden enkele individuele leerlingen in quarantaine geplaatst. In minstens 1 school werd de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Door de gunstige resultaten zullen de lokale maatregelen worden versoepeld. Buitenschoolse activiteiten starten opnieuw op. Buitenschoolse Kinderopvang De Speeldoos heropent de deuren.

Er werden afgelopen dinsdag 18 positieve coronatesten afgenomen bij de kinderen en het personeel van de Geraardsbergse basisscholen. Opgeteld bij de resultaten van de 3 scholen die vorige vrijdag al waren getest, komen we aan 28 positieve gevallen op een totaal van meer dan 1700 geteste kinderen en personeelsleden. Dat komt overeen met 1,6%. Na de testing van vrijdag werden 5 klassen in quarantaine geplaatst. Daar komen nu 4 extra klassen bij. Ook enkele individuele leerlingen werden in quarantaine geplaatst om verdere besmetting te vermijden. Deze snelle opvolging is mogelijk dankzij de doorgedreven contacttracing van de CLB’s in samenwerking met het UZ Gent, de medewerking van de scholen en de positieve opvolging van ouders en kinderen.

De meeste besmettingen zijn te wijten aan het gewone coronavirus. In minstens 1 school werd echter ook de Britse variant aangetroffen.
‘Met de testing wilden we het aantal besmettingen in het lager onderwijs in kaart brengen en heel gericht actie ondernemen in een vroegtijdig stadium. Het doel dat we daarbij voor ogen hadden was het openhouden van de scholen. Daarin zijn we geslaagd. We kunnen heel geruststellende resultaten voorleggen én we hebben verschillende positieve situaties bijzonder snel kunnen detecteren en afzonderen. Dit laat ons toe om de lokale jeugdmaatregelen te versoepelen. Zo gaat de Buitenschoolse Kinderopvang De Speeldoos opnieuw open vanaf de krokusvakantie’, zegt burgemeester Guido De Padt.

Lokale maatregelen versoepelen
Dankzij de geruststellende testresultaten worden vanaf zaterdag 13 februari de lokale maatregelen met betrekking tot de buitenschoolse activiteiten versoepeld. Geraardsbergen volgt hierbij de geldende maatregelen op Vlaams niveau. De buitenschoolse activiteiten voor -13-jarigen kunnen tijdens de krokusvakantie doorgaan in maximale bubbels van 25 kinderen, weliswaar beperkt tot 1 hobby of activiteit. Daarbuiten ligt de limiet op bubbels van 10 kinderen.

Ook de Buitenschoolse Kinderopvang De Speeldoos heropent de deuren vanaf de krokusvakantie. Hier wordt eveneens gewerkt met bubbels van 25 kinderen, en dit op verschillende locaties. Ter herinnering: tot aan de krokusvakantie is De Speeldoos enkel open voor kinderen met ouders in essenti ële beroepen en uit kwetsbare gezinnen.

“Als lokaal bestuur is het onze taak om onze burgers te beschermen. De besmettingen die in snelvaart door onze lagere scholen trokken, noopten ons tot het maken van enkele moeilijke beslissingen. Uit de testing blijkt nu dat die aanpak heeft geloond. Als lokaal bestuur is het echter ook aan ons om naar het welzijn van onze burgers, gezinnen en kinderen te kijken. Het opnieuw openstellen van de buitenschoolse activiteiten en het voorzien van opvang zal voor velen onder hen welgekomen zijn”, geeft schepen van Jeugd en Onderwijs Fernand Van Trimpont mee.

Hoewel de versoepelingen ons wat meer ademruimte geven, roept het lokaal bestuur van Geraardsbergen iedereen op om de coronamaatregelen goed te blijven volgen. Alleen zo kunnen we het coronavirus op afstand houden.