Digitale versie van Krakelingen en Tonnekensbrand


Geraardsbergen. Krakelingen en Tonnekensbrand, h ét dubbelfeest waar de Geraardsbergenaar een jaar lang naar uitkijkt, krijgt in 2021 een alternatief programma. Het Krakelingencomit é en het Lokaal Bestuur willen deze hoogdag niet onopgemerkt laten voorbijgaan.

Op zondag 21 februari krijgen we een digitale versie van het feest”, zegt schepen Ann Panis. “We zetten om 15 uur een film online op de sociale media van de stad waarin we een mix van beelden laten zien van vroeger en nu. Zowel de stoet, het visjes drinken, de krakelingenworp als de Tonnekensbrand komen aan bod. Zo kan men toch de sfeer van het dubbelfeest opsnuiven.”

Van 15 februari tot en met 15 maart loopt in het Infokantoor Visit Geraardsbergen de tentoonstelling ‘Krakelingen Leeft’ waar vooral, in het verlengde van de wandeling, de vele figuranten in de kijker gezet worden. Er zullen ook enkele mooie door de Technische dienst vervaardigde attributen te bezichtigen zijn. Gelieve online te reserveren via de website www.visitgeraardsbergen.be   of telefonisch op 054 43 72 89 om alles coronaveilig te laten verlopen.

Tijdens het bezoek aan de tentoonstelling kan men deelnemen aan de wedstrijd ‘Win de gouden krakeling’, waar voor de verandering niet de pastoor-moderator en het stadsbestuur maar de bezoekers de krakelingen mogen werpen. En voor de jongsten is er een leuk elektrospel waarbij een mooi zilveren juweeltje in de vorm van een krakeling te winnen is.

De krakelingenwandeling ’10 jaar Unesco’ wordt uitgebreid met een luisterwandeling. De stemmen van Frederika Schollaert en Tim Goditiabois gidsen ons met een interessante maar leuke vertelling langs het parcours, zodat de beelden als het ware tot leven komen. Vanaf 15 februari kan men de wandeling downloaden via de QR-code aan de start in de Gasthuisstraat of op de website https://gisbergen-gbergen.hub.arcgis.com/pages/storymapsoverzicht

Ter gelegenheid van de 10-jarige UNESCO erkenning van Krakelingen en Tonnekensbrand geeft de Koninklijke Filatelieclub Geraardsbergen een postzegel uit. Deze is te verkrijgen in het infokantoor vanaf 21 februari.