Meerstraat viert kermis van 1954 tot 2002

Dichtbij Koninklijke titel

Roger Verbanck zal steeds herinnerd worden als de geestelijke vader van de kermis in de Meerstraat. Ex — gemeenteraadslid en schepen van Oosterzele Roger Verbanck nam in 1954 het initiatief om eens duchtig te feesten in de Meerstraat. En daar waren veel redenen voor, de straat kreeg een nieuw wegdek en er mocht eigenlijk wat meer leven in de brouwerij komen. Voor 1954 was het stil. Je kon bij wijze van spreken in je bloot gat rondlopen in de Meerstraat. Het was daar dat Roger Verbanck, geruggensteund door de caf é’s en een kermiscomit é, zorgde voor de heropleving van de Meerstraat. De kermis was geboren. (Reporter 17, foto’s archief Hilde Mercie, Danny De Lobelle)
comit é Meerstraatkermis

De Meerstraat kermis torste van 1954 tot 2002 een volks imago, en deed dat met veel bakken bier en veel ambiance. De eerste kermis in 1954 werd gevierd op de tweede zondag van september. Na de ‘hondenkoers’ – met een kermisachtige inkleding – werd er van jetje gegeven in de caf és van de Meerstraat. In het caf é van Henri De Nutte ‘De Tramstatie’ speelde zoon Norbert accordeon. Het gerstenat vloeide rijkelijk, alleen al in ‘De Tramstatie’ werden 70 bakken bier soldaat gemaakt. Het kermiscomit é (zie foto, genomen in caf é De Oude Bareel, bij Germain Verspeeten), met voorzitter Roger Verbanck, Ren é Van der Gucht, Armand (Maantje) De Schamphelaere, Germain Verspeeten, Henri De Nutte, Jules Van Bever en Marcel Buysse slaagde er van meet af aan veel volk naar de Meerstraat te lokken. Klein comit é, groot enthousiasme. Na de geslaagde start in 1954 zag men de Meerstraat kermis jaar na jaar groeien. Het kermiscomit é pakte ook uit met wielerwedstrijden en attracties (schietkraam, kermismolen, autoscooter,…). Het kermiscomit é slaagde telkens met vlag en wimpel. Mensen aanzetten om elkaar te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen. Elk jaar was de ruime respons een grote voldoening voor het comit é om er mee door te gaan. Het spontane karakter, het volkse: de grootste charme van Meerstraat kermis. En elke keer ontbraken de Bourgondische toestanden niet. 1967 werd een topjaar. De Meerstraat presenteert met veel trots zijn eigen reuzen: ‘Petatje’ en ‘Mathilde’ van de heel populaire televisie serie ‘De filosoof van Haghem’ aanvaarden het peter- en meterschap. Zoon Kamiel wordt in 1985 ten tonele gevoerd. De reuzen werden gedragen door Marcel en Marnic Vergucht, Cyriel De Rocker, Leon De Poorter, Robert Meirschaut. Vanaf 1980 organiseren ‘De Meerstraatvrienden’ de kermis. Het jaarlijks kaarten en het ‘varken aan ‘t spit’ worden succesnummers. Top of the bill, het bal in de feesttent op de weide van Roger Verbanck, vanaf 1995 op de weide van Dirk Vermeulen. Op de kermisaffiche stonden ronkende namen: Luc Steeno, Joe Harris, Willy Sommers, Jo Vally, Gary Hagger, Paul Severs, Salim Seghers, Corry Konings, Dana Winner en Helmut Lotti zorgden voor stomende optredens. De ambiance was legendarisch. Het publiek van de Meerstraat kermis bestond uit mensen die graag genieten en het graag zien bruisen. De feestenmicrobe geraakte makkelijk verspreid. Generaties gaven de microbe door.

De Meerstraat kermis bleef 48 jaar een volksfeest dat voor iedereen toegankelijk bleef. Een heel trouw publiek. Zowat alle bewoners van de Meerstraat tekenden elk jaar present. Ze kwamen voor een avondje pretentieloos amusement. De kermis had snel een goede reputatie. Hoe komt dat? Omdat het comit é een neus had voor artiesten die heel populair waren bij een breed publiek, vedetten die een publiek kunnen meetrekken. Aanstekelijke muziek, goedgemutste mensen, en een vrolijke sfeer: daar staat de Meerstraat kermis voor. De Meerstraat ontpopte zich ook tot een knusse familiestek.
Rond 6 december brachten de Sint en zijn Pieten een bezoek aan de kinderen en de senioren van de Meerstraat, de Achterdries en Hoek ter Hulst. In 2002 wordt er voor het laatst gefeest. Zonde, dat de Meerstraat kermis verloren ging. Men stond op een zucht van het gouden jubileum, de Koninklijke titel. We brengen graag een eerbetoon aan het eerste comit é met bezieler Roger Verbanck, ‘De Meerstraatvrienden’, én de vele medewerkers, ze hadden het ‘gouden plakkaat’ verdiend.         Reporter 17