WANDELEN OP DE KLANKEN VAN WINTERREISE

PostX, een kleinschalige en eigenzinnige cultuurspeler in Merelbeke Flora

De cultuursector ging het afgelopen jaar noodgedwongen op zoek naar online alternatieven. Ook voor PostX, een kleinschalige en eigenzinnige cultuurspeler in Merelbeke Flora, was het een hele uitdaging om contact te houden met een publiek dat niet meer in de zaal mocht worden verwelkomd. Op zaterdag 27 februari wordt voor de tweede maal dit voorjaar een concert gelivestreamd.   Daarbij klinkt de bijzondere oproep aan de luisteraars om met de livestream als soundtrack een echte Winterreise-wandeling te maken.

Van de cyclus Winterreise van Franz Schubert,   de 24 liederen op gedichten van Wilhelm Müller, werden al talloze analyses gepubliceerd. Schubert schreef de liederen in zijn laatste levensjaar, een periode van ziekte, diepe melancholie en depressie. Op slechts 31-jarige leeftijd en onder het sombere voorteken van de dood bracht hij liefde en verdriet samen in deze cyclus die wordt beschouwd als een van de meesterwerken van het romantische lied en die uitvoerders en commentatoren blijft inspireren. Zo ook zanger Val éry Alexeev (RU) en pianiste Almudena González Martínez (SP): zij brengen op zaterdag 27 februari de liederen op het podium van PostX, voor een lege zaal. Net als voor de protagonist uit de liederen, wordt het voor hen een eenzame belevenis, een ervaring waarbij het isolement, voor veel artiesten noodzakelijk tijdens de voorbereiding van zo’n uitvoering, niet zal worden doorbroken door de bevrijdende apotheose van een publiek optreden. Maar al zullen ze geen rechtstreeks contact kunnen maken met hun publiek, toch willen de muzikanten aan hun opvoering een bijzondere diepgang verlenen: ze nodigen de luisteraars dan ook uit om (letterlijk) in de voetsporen te treden van de dwalende eenling, door op pad te gaan in hun eigen omgeving, uitgerust met smartphone en oortjes of koptelefoon. Nadat de dichter en de componist de existenti ële eenzaamheid in woord en klank vertaalden, zullen nu dus ook de muzikanten in de lege zaal én hun dolende luisteraars er op expliciete wijze uitdrukking aan geven. Toch wil PostX met dit initiatief vooral de klemtoon leggen op de gedeelde ervaring van artiesten en hun publiek tijdens de duur van een opvoering, al is het hier weliswaar via de omweg van het internet.

Als inleiding op het concert verzorgt Woeha een podcast over Winterreise waarin de Vlaamse tenor Zeger Vandersteene het werk situeert en toelicht. Hij bracht de liederen al tientallen keren in de loop van zijn indrukwekkende carrière in binnen- en buitenland. Tenslotte werd ook aan verschillende kunstenaars gevraagd om zich door Winterreise te laten inspireren bij het maken van een beeldend werk. De resultaten hiervan zijn te zien op de website van PostX: www.postx.be. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Aäron Willem, Chris Van der Burght, Nicolas Leus, Saar De Buysere, Sebastien Vermeulen, Timo van Luijk en Willem Vermeersch.

Dit project kwam tot stand met de steun van de Vlaamse overheid en de gemeente Merelbeke.