POETS 2021: grote Zottegemse lenteschoonmaak op 3 april

Stad Zottegem organiseert op zaterdag 3 april naar jaarlijkse gewoonte de grote Zottegemse lenteschoonmaak POETS.

Dit jaar wordt het uiteraard een coronaproof editie. Het stadsbestuur roept inwoners op om massaal te poetsen, maar in bubbels van vier. ‘4’ is dan ook het thema dit jaar. De hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen is de laatste twee jaar aanzienlijk toegenomen. Zwerfvuil is het afval dat door mensen zomaar achteloos wordt weggegooid.

“Ook in Zottegem zien we een toename en vooral tijdens de afgelopen coronamaanden is er meer en meer zwerfvuil,” zegt schepen van leefmilieu Leen Goossens. “Blijven sensibiliseren over de zwerfvuilproblematiek is dus heel belangrijk. Veel mensen ergeren er zich terecht aan, en het heeft een grote impact op het milieu. Denk bijvoorbeeld maar aan het zwerfvuil dat in onze waterwegen terechtkomt en zo de plasticsoep in de oceanen veroorzaakt. Daarnaast kost het opruimen van zwerfvuil handenvol geld. Als stadsbestuur blijven we dus heel hard inzetten op sensibilisering, en willen we iedereen bewust maken van het zwerfvuilprobleem.”

Meter en peters

Sinds 2017 doet het stadsbestuur ook jaarlijks een oproep naar meters en peters die op regelmatige basis hun straat of buurt zwerfvuilvrij maken. Met succes want ondertussen zijn er reeds 117 meter en peters. Alleen al de afgelopen twee maanden werden meer dan 100 zakken zwerfvuil opgehaald door deze mensen. “We danken onze meters en peters van harte voor hun inspanningen! We hopen dat ze ook op 3 april gewapend met zakken en afvalgrijpers onze stad zwerfvuilvrij maken, en samen met hen vele andere enthousiastelingen die het milieu een warm hart toedragen”, aldus schepen Goossens. Dit jaar wordt de lenteschoonmaak gezien welbekende omstandigheden een beetje anders dan anders. POETS 2021 is een coronaproof editie met het cijfer 4 als blikvanger: er wordt gepoetst in bubbels van maximum 4 personen (bij voorkeur met je eigen gezin); we hopen dat elke bubbel 4 straten poetst en dat ze 4 zakken zwerfvuil verzamelen. En het stadsbestuur trakteert alle deelnemers op een 4-uurtje. De milieudienst bezorgt aan alle deelnemers afvalgrijpers, handschoenen en zwerfvuilzakken. Inschrijven voor de poetsactie kan door een email te sturen naar milieu@zottegem.be of te bellen naar 09 364 65 13.

Plandelen

Het stadsbestuur zal ook na de POETS actie blijven inzetten op sensibilisering. In coronatijden werd er meer en meer gewandeld. Er kwamen veel vragen van wandelaars omtrent zwerfvuil dat gespot werd tijdens hun tocht, en velen gaven zichzelf spontaan op als meter of peter. “Daarom gaan we ook wandelaars sensibiliseren door langs een groot aantal trage wegen affiches van ‘plandelen’ te plaatsen. Plandelen dat is plastic rapen en wandelen. Het is heel eenvoudig: je neemt een afvalgrijper en een vuilniszak mee op je dagelijkse wandeling en grijpt zoveel mogelijk plastic uit de berm of het bos. In beweging zijn en tegelijk zwerfvuil rapen, dubbel win dus!” besluit schepen Goossens.