16 % snelheidsovertreders in politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem

Ter herdenking van de grote kettingbotsing op de E17 ter hoogte van Nazareth op 27 februari 1996 waarbij meer dan 200 voertuigen betrokken waren en 10 doden en 56 zwaargewonden geteld werden, wordt sindsdien elk jaar in Oost-Vlaanderen op of rond die (verjaar)dag een Verkeersveilige Dag georganiseerd. Vrijdag 27 februari ll. gebeurde dit dus voor de 25ste keer in onze provincie en door alle 27 politiezones werd daaraan deelgenomen. Op meer dan 130 plaatsen in Oost-Vlaanderen werd gecontroleerd (met onderschepping), in de eerste plaats op snelheid maar ook op gordeldracht, gsm-gebruik, rijden onder invloed van alcohol en/of drugs etc.

Hoewel deze grootschalige politieactie op voorhand werd aangekondigd, bleek dat er over de hele provincie door 4.456 automobilisten of 9,1 % van de gecontroleerde voertuigen te snel gereden werd. Dit is het hoogste percentage sinds 2016. In de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem werden er vier controleposten ontplooid: op de Provincieweg in Hillegem, de Wettersesteenweg in Bavegem, de Gentweg in Steenhuize en de Gentsesteenweg in Grotenberge. Op deze plaatsen werden in totaal 2.092 voertuigen gecontroleerd op hun snelheid en dit resulteerde in zowaar nog slechtere cijfers: in onze politiezone werden 345 of bijna 16,5 % snelheidsovertreders betrapt. De hoofdprijs ging naar een laagvlieger die 40 km per uur sneller reed dan de op die plaats toegelaten maximumsnelheid.

Daarnaast gebeurde ook nog de vaststelling van volgende andere verkeersinbreuken, met onmiddellijke inning: 3 wegens gebruik van gsm (116 euro), 2 wegens niet-dragen van gordel (116 euro), 1 wegens ontoereikende beschermingskledij op motorfiets (58 euro), 1 wegens ontoereikende ladingzekering van graafbak en 2 wegens niet-gelijkende reproductie aanhangwagen. E én autobestuurder legde een alarm-ademtest af, moest een boete van 179 euro betalen en kreeg drie uren rijverbod. Ten slotte was er ook nog een autotransporter die te hoog beladen was (4m30). Hiervoor werd een pv ten bedrage van 400 euro opgesteld en uiteraard moest deze ook afladen.