Domein Breivelde krijgt nieuwe inkomzone met ‘comfortpad’

Reeds in juni van vorig jaar kondigde NUUS aan dat het Zottegemse stadsbestuur, na de eerdere renovatiewerken aan de inkomtorens, ook de inkomzone van het Domein Breivelde in Grotenberge wou herinrichten en heraanleggen. Begin deze week is nu gestart met de uitvoering hiervan en de werken zullen een tweetal weken duren. De kostprijs is becijferd op zo’n 105.000 euro. Het hele desbetreffende dossier werd opgemaakt in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

Hoofdzaak wordt de voorziening van een zgn. comfortpad om het park toegankelijker te maken voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Dit comfortpad in een halfgebonden waterdoorlatende verharding zal parallel lopen met de bestaande toegangsweg in hobbelige kasseien die voor minder mobiele mensen allesbehalve gebruiksvriendelijk is maar omwille van erfgoedkundige waarde moet behouden blijven. Aan de grindvlakte op het einde van deze kasseistrook zal het comfortpad afbuigen naar rechts en langs de voorgevel naar de ingang van het kasteel leiden.

Volgens de beschrijving in de omgevingsvergunning zal het pad vandaar via een soort S-bocht richting grasvlakte gaan en ter hoogte van de kasteeltoren aansluiten op de bestaande padenstructuur. Door die S-beweging zal het pad het terras voor het kasteel in tweeën delen: een stuk aan de horecazaak en een ietwat ‘vrijblijvender’ deel langs de kant van de grasvlakte. Om het comfortpad naast de bestaande kasseistrook te kunnen aanleggen en als beginpunt van het pad, wordt er naast de hoofdingang een secundaire ingang voorzien tussen de linkerinkomtoren en de elektriciteitscabine (hiervoor is het slopen van een segment van de tuinmuur nodig).

Nog volgens de omgevingsvergunning – maar deze werken zouden pas later in de zomer uitgevoerd worden – komen er aan de ingang van het Domein Breivelde ook een ruime fietsenstalling en een ‘ontmoetingsplek’ met zitbanken. Van de vijf bestaande parkeerplaatsen aan de parkingang zullen er nog twee overblijven en voorbehouden worden voor mensen met een beperking. Er wordt ook een rolstoelparking (100 m²) voorzien. De parkeerplaatsen en de ontmoetingszone zullen aangelegd worden met kleiklinkers (zoals in het stadscentrum), de fietsenstalling in duurzaam robiniahout krijgt een halfgebonden waterdoorlatende verharding (zoals het comfortpad). De elektriciteitscabine nabij de hoofdingang wordt eveneens aangepakt. Ze krijgt een nieuwe dakstructuur met daarop een groendak (turfdak) in plaats van het huidige pannendak. De muren ervan zullen zwart geschilderd worden zodat de hele cabine beter in de dichtbeboste achtergrond zal opgaan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X