©Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Zottegems koppel dat verdacht wordt van mensenhandel en seksuele uitbuiting opgepakt

In Nederland en Belgi ë zijn twee personen opgepakt in het kader van seksuele uitbuiting. Het koppel wordt ervan verdacht Oost-Europese dames te werk te stellen, waarbij een aanzienlijk deel van hun inkomsten wordt afgeroomd. De hoofdverdachte, opgepakt in Nederland, zal uitgeleverd worden aan Belgi ë.


In september 2020 werd bij een controle van een ontuchthuis in Zottegem vastgesteld dat er Oost-Europese dames tewerkgesteld waren. Uit onderzoek bleek dat er sprake kon zijn van mensenhandel en besliste het parket Oost-Vlaanderen om de onderzoeksrechter te Oudenaarde te vorderen. De onderzoeksrechter gelastte de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen met het verder onderzoek. Uit dit onderzoek bleek dat een koppel, bestaande uit een 31-jarige Oekraïense vrouw en haar 52-jarige Belgische man, de dames tewerkstelden. Ze worden ervan verdacht Oost-Europese vrouwen illegaal aan het werk te stellen in Belgi ë en hierbij minstens de helft van hun inkomsten te verwerven, en daar bovenop ook nog extra kosten aan te rekenen. Vermoedelijk werden er over de periode van het onderzoek meer dan 40 vrouwen aan het werk gezet door het duo. Na de politiecontrole in september vorig jaar is de vrouwelijke hoofdverdachte vermoedelijk op de vlucht geslagen. Na intensief speurwerk van de FGP Oost-Vlaanderen kon ze vorige week gevat worden in Nederland en dit in uitvoering van een Europees aanhoudingsbevel, afgeleverd door de onderzoeksrechter. Binnenkort zal de vrouw worden overgeleverd aan Belgi ë. De man uit Zottegem werd op vrijdag 5 maart aangetroffen bij een huiszoeking in zijn woning. Later die dag werd hij door de onderzoeksrechter aangehouden en overgebracht naar de gevangenis.