Laat zorgverstrekkers gratis parkeren (en voor uw poort)

Als het van sp.a Zottegem afhangt mogen thuisverpleegkundigen, kinesisten, huisartsen en andere zorgverstrekkers die een pati ënt thuis gaan verzorgen binnenkort gratis parkeren in Zottegem. Bovendien stelt sp.a voor om zorgverstrekkers voortaan te laten parkeren voor garages en opritten van mensen die dat willen. “Het wordt als zorgverstrekker steeds moeilijker om bijvoorbeeld in het stadscentrum een parkeerplaats te vinden dicht bij een pati ënt. Vandaag moeten zorgverstrekkers vaak een eind stappen met de handen vol medisch materiaal. Door zorgverstrekkers te laten parkeren voor garagepoorten en opritten zorg je voor extra parkeerplaatsen zodat zorgverstrekkers hun pati ënten sneller kunnen bedienen en thuisverpleegkundigen bijvoorbeeld meer tijd kunnen uittrekken voor hun pati ënten,” laten sp.a-gemeenteraadsleden Kurt De Loor en Nadine Stalpaert weten. Ook andere gemeenten rolden reeds een parkeerbeleid op maat uit voor zorgverstrekkers.

 

“Vandaag is het voor thuisverpleegkundigen, kinesisten, huisartsen en andere zorgverstrekkers die pati ënten aan huis gaan verzorgen vaak een zoektocht om een parkeerplek te vinden vlakbij hun pati ënten. Dat kost niet alleen veel tijd, vaak moeten zorgverstrekkers dan nog met de handen vol medisch materiaal een eind wandelen om bij hun pati ënt aan te komen. Door zorgverstrekkers die over een Riziv-nummer beschikken en die een geldige parkeerkaart aanvragen bij de stad voor garagepoorten en opritten te laten parkeren van mensen die daarvoor open staan, maak je de zoektocht naar een parkeerplaats voor hen gemakkelijker waardoor ze meer tijd hebben voor hun pati ënten,” laat Nadine Stalpaert, gemeenteraadslid en zelf verpleegkundige, weten.

 

Kurt De Loor: “Het is eigenlijk een heel eenvoudig systeem dat ook in andere gemeenten werd uitgerold. Iedere zorgverstrekker met een Riziv-nummer die in Zottegem werkt kan zich laten registreren bij de stad en krijgt een parkeerkaart om aan de voorruit van de wagen te leggen. Met die parkeerkaart mag de zorgverstrekker gratis parkeren, maar kan hij bijvoorbeeld ook parkeren bij pati ënten of buren die een garagepoort of oprit hebben en met een zorgsticker aanduiden dat zorgverstrekkers voor hun poort of oprit mogen parkeren. Op de parkeerkaart in de wagen vind je dan het telefoonnummer terug van de dokter of thuisverpleegkundige, zodat je die altijd kan contacteren indien nodig.”

 

“Bovendien kan je met die parkeerkaart zorgverleners tijdens hun consultaties ook gratis laten parkeren op grondgebied Zottegem. Je kan de gratis parkeertijd beperken tot de tijd die nodig is voor de consultatie, bijvoorbeeld tot een uur. Dat kan perfect gecontroleerd worden als ze hun parkeerschijf leggen. In Gent pakken ze het ook op die manier aan.”

 

Nadine Stalpaert, zelf thuisverpleegkundige, ziet alvast veel voordelen: “Het is inderdaad vaak een zoektocht naar een parkeerplaats in de stad, waardoor we minder tijd bij onze pati ënten kunnen doorbrengen. Bovendien zeul je voortdurend heel wat materiaal mee. Met dit systeem zouden buren die bijvoorbeeld weten dat er bij hun buurman of —vrouw vaak verpleging langskomt, met een sticker kunnen laten weten dat we tijdens ons bezoek voor hun poort of oprit mogen parkeren. Dat zou een pak schelen in tijd en zo kan ik meer tijd spenderen bij mijn pati ënten. Ik ben voorstander.”

 

Kurt De Loor en Nadine Stalpaert leggen het voorstel voor het zgn. ‘zorgparkeren’ alvast voor op de volgende gemeenteraad en hopen dat de meerderheid instemt. “Ik geloof dat we met dit voorstel echt een wereld van verschil kunnen maken, zowel voor zorgverleners in onze stad als voor hun pati ënten.”

X