Kinderopvang in Geraardsbergen breidt uit met 16 extra subsidieplaatsen


Geraardsbergen. Geraardsbergen telt heel wat jonge gezinnen die beroep doen op kinderopvang, zowel via groeps- als gezinsopvang. Bij het merendeel van de beschikbare plaatsen betalen de ouders een inkomenstarief. Dit is mogelijk omdat de opvang wordt gesubsidieerd via het Trap 2 systeem. Geraardsbergen heeft momenteel recht op 16 bijkomende subsidieplaatsen Trap 2. Hierdoor breidt het aanbod aan betaalbare opvang opnieuw uit. Kinderopvanginitiatieven die een aanvraagdossier willen indienen, kunnen dat nog doen tot eind deze maand.

Geraardsbergen heeft qua kinderopvang 146 vergunde plaatsen in groepsopvang beschikbaar en nog eens 170 in gezinsopvang. Daarvan is zo’n 80% gesubsidieerd in Trap 2 (83 in groepsopvang, 170 in gezinsopvang, cijfers voor 2019). Voor de ouders betekent dit dat hun inkomen bepaalt hoeveel ze betalen. Kwetsbare gezinnen zullen voor kinderopvang dan ook minder betalen dan kapitaalskrachtige ouders.

Geraardsbergen heeft vanuit de Vlaamse overheid recht op 16 bijkomende subsidieplaatsen Trap 2. Kinderopvanginitiatieven die een aanvraagdossier willen indienen, kunnen dan doen tot 31 maart 2021. Ze baseren zich daarbij best op onderstaande criteria.

De opvang:

  • voert een beleid rond laagdrempeligheid (bv. door geen waarborg te vragen aan kwetsbare gezinnen)
  • bevindt zich in een buurt met de meeste noden (bv. omdat er meer dan 100 kinderen zijn tussen 0 en 2 jaar)
  • zet in op flexibele opvang (bv. door in de week open te zijn vanaf 6.30u)
  • engageert zich om mee te werken aan het Loket Kinderopvang (bv. door wekelijks wijzigingen in de opvangcapaciteit door te geven)
  • ligt binnen een straal van 1 km van een kansarme gemeente
  • ligt in een buurt die interessant is voor tewerkstelling of opleiding
  • is betrokken bij het lokaal bestuur (bv. door de informatie van het Huis van het Kind kenbaar te maken aan ouders)

De volledige uitleg van de criteria kan hier geraadpleegd worden: https://www.geraardsbergen.be/criteria-uitbreidingsronde-trap-2-plaatsen-2020.

Kinderopvanginitiatieven die een aanvraag willen doen, kunnen terecht bij Leslie Libaers, Coördinator Jeugd en Gezin/Huis van het Kind: huisvanhetkind@geraardsbergen.be, 054 43 20 77.