Haaltert bij-vriendelijk met bloemenacties

Bijen hebben als bestuivers van onze planten een belangrijke rol. Maar ze krijgen het steeds moeilijker en de bijensterfte in onze streken is al enkele jaren opmerkelijk groot. Lokaal bestuur Haaltert wil daarom de biodiversiteit een handje helpen met een bloemenactie: elke bewoner krijgt binnenkort een zakje bloemenzaad in de bus én ze kunnen via een groepsaankoop biologische bloembollen bestellen om in het najaar te planten. Zo helpen we de natuur het hele jaar door.

Phaedra Van Keymolen, schepen leefmilieu, land- en tuinbouw: “Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen door bestuiving voor meer dan 75% van onze voedingsgewassen. Zonder hen bijvoorbeeld geen appels, kersen, aardbeien en nog veel meer. Maar het leefgebied van de bij heeft het zwaar te verduren. Onder andere doordat er steeds minder bloemen zijn, gaat de wilde bijenstand hard achteruit. En dat heeft veel gevolgen voor ons allemaal. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen. Met deze actie zetten we allemaal samen onze gemeente in bloei!”

Bloemenzaadactie

Lokaal bestuur Haaltert bedeelt eind mei/begin juni huis-aan-huis zakjes met bloemenzaadjes. Zo wil ze de natuur in Haaltert een handje helpen. Door deze zaadjes in de tuin of in potten op het terras te zaaien, help je de bijen. De inhoud van het zakje is goed voor zo’n 2 tot 3 m ².

Bio bloembollenactie

Lokaal bestuur Haaltert heeft ervoor gekozen om in te stappen in een groepsaankoop bio bloembollen via Velt vzw. De vzw coördineert de groepsaankoop. De bewoners hebben tot eind mei om in te schrijven.