Geen Sinksenkermis, en dat raakt opnieuw

Triple editie in 2022

Grote evenementen kunnen volgens de huidige coronamaatregelen momenteel nog altijd niet doorgaan. Een verrassing is het niet, de Sinksenkermis in Oosterzele,   editie 2021, wordt net zoals vorig jaar afgelast. In overeenstemming met de beslissingen van het overlegcomit é heeft het gemeentebestuur in samenspraak met het Sinksencomit é beslist om de kermis 2021 niet te laten doorgaan. Het raakt zoals vorig jaar niet alleen voorzitter Wim Magerman, het Sinksencomit é, Con Animo, de organisatoren, de caf és maar ook de rasechte Oosterzelenaars en de duizenden bezoekers heel hard. In de loop der jaren is Sinksenkermis in Oosterzele uitgegroeid tot een massaal volksfeest. Wat hebben wij dat vermaledijde   coronavirus vervloekt, maar we krabbelen overeind. We komen er samen sterker uit. ‘We hopen samen met alle Oosterzelenaren dat dit de laatste keer is dat we onze Sinksenkermis moeten afgelasten en dat 2022 een normaal kermisjaar wordt’, jammert voorzitter Wim Magerman. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Sneu, veel Oosterzelenaars en veel bezoekers uit de regio keken vol goesting uit naar de zesdaagse Sinksenkermis die gepland was van vrijdag 21 mei tot en met woensdag 26 mei 2021. Het Sinksencomit é had een stomende affiche klaargestoomd met optredens van De Helaasheid der Zingen, instaporkest Con Animo, fanfare Vrije Kunstkring Brakel, De Toape Geraapte, The Green Onions, Dirk Van De Velde, The Oakfield Band, Marcoff, Dirk Bauters & Vanessa Chinitor, deejays, schieting, wielerwedstijden, tapbiljarttornooi, rommelmarkt, kermisontbijt, markt Oosterzeelse handelaars, kinderanimatie, spelnamiddag, vuurwerk, zielendienst, kermisreceptie, avondmarkt, Confrerie van de Roze Olifant, kermisattracties,…en bovendien oliebollen, frieten, hamburgers, en…hectoliters bier en bakken ambiance. Met de Sinksenkermis ging Oosterzele bruisen van het leven. ‘Het is spijtig dat onze fantastische Sinksenkermis in 2020 en 2021   niet kon doorgaan, maar we maken er in 2022 een triple topeditie van’, klinkt het al strijdvaardig bij de kopstukken van het Sinksencomit é. En wie weet zet het kermiscomit é nog een verrassend nieuw event op de kermisaffiche 2022. Het vele werk is gelukkig geen verloren werk, laat dat een troost zijn. Het programma wordt geprojecteerd naar 2022, de zesdaagse Sinksenkermis zal plaats vinden vanaf vrijdag 3 juni tot en met woensdag 8 juni.

Al kermis in 1645

Uit een kerkrekening van 1645 blijkt dat men in Oosterzele dan al ‘kerckmis’ vierde. Het woord kermis is afgeleid van ‘kerckmis’, dit is de mis die jaarlijks bij de herdenking van de kerkwijding werd opgedragen. De kerkwijding werd eerst binnen de kerk herdacht, maar de Oosterzelenaars kennende, begonnen ze ook buiten te vieren. Hier is het ontstaan te zoeken van de Sinksenkermis in Oosterzele. In de kerkrekening van 1645 staat te lezen (we citeren) ‘’…betaelt aan carolus van durme, tavernier, eenighe pottenbiers, broot ende boter tot synxen in den omganck met oock st-rochushoogdagh de costers daer was verteert tot lavenisse voor haeren sanck, indeprocessie binnen twee jaeren ter somme van 8 schelling 1 groot,…(oud muntstelsel)”.

Uit oude kermisaffiches van 1933, 1934 en 1959 blijkt dat de Oosterzelenaars graag ‘kermis’ vieren. Op de kermisaffiche 1934: ‘velokoers (1000 frank prijzen en premies, een aardig bedrag voor die tijd), ‘groote’ schieting bij wed. Theofiel Verbruggen, prachtig vuurwerk gegeven door de Verenigde Dorpelingen en Vrienden, afgeschoten door den vermaarden vuurwerkmaker Boon uit Zele’. Uit de affiche blijkt dat men op Pinksteren 1934 kermis vierde op drie locaties: het Dorp, Smissenbroek en Reigerstraat. Op maandagnamiddag was er kermis op Smissenbroek. Op dinsdagvoormiddag vond op het Dorp de vermaarde jaarmarkt en kermis plaats, en om ‘10 ure’ was er een velokoers voor knapen onder de 16 jaar met 150 frank prijzen. In de namiddag was er kermis in de Reigerstraat. Op zondag 17 mei 1959 was er gans de dag een autotentoonstelling op ‘t Kloosterplein, een wielerwedstrijd 3000 Fr. prijzen, prachtig vuurwerk. Op maandag 18 mei 1959 ‘kermiste’ men in Smissenbroek. Op de affiche: wielerwedstrijd 3.000 Fr. Prijzen en premies, grote schieting. Dinsdag 19 mei 1959: ‘s voormiddags kermis op het Dorp, en ‘s namiddags kermis in de Reigerstraat. In die tijden werd er over de Sinksenkermis gesproken. De Oosterzelenaars leefden daar echt naar toe. Het zijn dagen van welgemutst scharrelen, kakelen, eten en drinken, je ei al eens kwijt raken. En ook in het ‘Reuzendorpje’ organiseerde men destijds, zoals blijkt uit de poster van 1933, Goote Feestelijkheden met een velokoers, luisterrijk Kunstconcert, uitstap reuzen, wandelconcert.   Reporter 17