Zottegemse zwemmer schrijft geschiedenis en mag naar Europese jeugdkampioenschappen

De Zottegemse zwemmer Sander Talloen (16) van zwemclub First heeft zich geplaatst voor de Europese jeugdkampioenschappen. Tijdens de kwalificatiewedstrijden hield hij zich staande tussen Europese toppers en schrijft zo geschiedenis. “Dat hij zich als eerstejaars belofte al selecteert voor de Europese jeugdkampioenschappen is schitterend”, benadrukt zijn trainer Mathias Van Breusegem, hoofdtrainer bij First.

Sander nam begin april deel aan kwalificatiewedstrijden in Antwerpen en Eindhoven. Tijdens beide wedstrijden was het deelnemersveld zeer beperkt door de huidige maatregelen maar dit hinderde Sander niet om knappe prestaties neer te zetten. Hij verpulverde telkens zijn persoonlijke records waarbij hij op zijn favoriete nummers (50 meter en 100 meter rugslag) zich bij de top van Europa zwom in zijn leeftijdscategorie. Zijn knappe prestaties worden bovendien dus bekroond met een selectie voor de Europese jeugdkampioenschappen in Rome deze zomer.

“Het zijn twee fantastische weekenden geweest”, licht trainer Mathias Van Breusegem toe. “De kwalificatie voor het European Youth Olympic Festival was ons doel dit jaar en deze behaalde we al in januari op de Flanders Qualification Meet. Sander selecteerde zich zo voor zijn eerste internationale wedstrijd in Eindhoven, waar hij ervaring kon op doen en proeven van het internationale niveau. We wouden er dan ook alles aan doen om afgelopen weekenden in topvorm zijn. Sander werd de laatste maanden onderworpen aan intensieve trainingsweken. Met tot wel 9 zwemtrainingen per week en zelfs ochtendtrainingen voor school, liet Sander zijn motivatie en werktalent zien. En of Sander in topvorm was!! Hij zwom van het ene naar het andere persoonlijke record en behaalde een 5de en 7de plaats tussen Europese toppers in Eindhoven. Dat hij zich als eerstejaars belofte al selecteert voor de Europese jeugdkampioenschappen is schitterend. We kijken er al naar uit om toe te werken naar deze wedstrijd en zijn persoonlijke records in Rome opnieuw scherper te zetten.”