‘Met deze machine overwin je jouw angsten en wordt het leuker.’


Overboelare. Na een rijp beraad beslisten de leerlingen van de basisschool De Duizendpoot in Overboelare om een machine te ontwerpen die angsten bestrijdt. De machine werd gebouwd en staat nu op de speelplaats te pronken. Leerlingen kunnen er dagelijks hun angsten mee bestrijden.

De machine om angsten te bestrijden is een initiatief van   MyMachine Vlaanderen. Deze organisatie wil ondernemingszin, creativiteit, STE(A)M vaardigheden, talentontwikkeling en kruisbestuiving stimuleren binnen alle onderwijsniveaus (lager-, hoger- en secundair onderwijs) in een unieke context van project gebaseerd maakonderwijs.

Meer dan 400 leerlingen uit 20 scholen gingen afgelopen schooljaar samen aan de slag om briljante droommachines én een droomgame te realiseren. Ondanks de COVID-19 situatie zijn alle gemotiveerde teams erin geslaagd om de droommachines tot leven te brengen!

Leerlingen uit de basisschool De Duizendpoot van het Sint-Catherinacollege maakten het ontwerp. Lucas Wijnant, een derdejaars student Bachelor Industrieel productontwerpen van de Hogeschool West-Vlaanderen, bouwde — in samenwerking met leerlingen van het technisch onderwijs van het Sint-Catherinacollege — het toestel.

Milla en Okra tonen hoe het toestel werkt. De machine heeft een vaste plaats op de speelplaats. Leerlingen zijn vrij om met het toestel hun angsten te overwinnen. ‘Binnen in het toestel zijn er allerlei objecten die heel erg vreemd aanvoelen’, vertelt Milla. Milla steekt haar handen in het toestel, terwijl Okra allerlei vreemd aanvoelende objecten laat bewegen. ‘Dit voelt heel erg vreemd aan’, getuigt Milla. ‘Maar na een tijdje overwin je jouw angsten en wordt het leuker.’

‘Als je moedig bent, steek je je armen naar binnen en krijg je tactiele en auditieve prikkels die je wat angstig kunnen maken. Na de sensaties kan je je angsten letterlijk in de ogen kijken en zijn ze bestreden’, licht juf Eveline toe.

http://www.mymachinevlaanderen.be/

Julien Borremans