Park Barak, nieuwe ontmoetingsplek in openlucht op de site van de Kluize

De naam verwijst naar de oude Chiro barakken. “We willen inspelen op de directe nood aan van jongeren aan een covidveilige ontmoetingsplek. De voormalige chirolokalen bij het speelplein op site De Kluize werden in ijltempo afgebroken. Op de ruïnes verrees ‘Park Barak’, geïnspireerd door de verdwenen ‘barakken’”, zegt schepen van Jeugd Elsy De Wilde. De 20-jarige Kask-studente Kaat Van De Reviere, leidster bij meisjeschiro Balegem, ontwierp de illustratie bij het site logo.

Park Barak wordt een chille plek en ontspanningsruimte waar studenten/jongeren in openlucht hun middagmaal kunnen nuttigen, tijdens pauzes wat kunnen zonnen, praten of sporten. Er wordt sportmateriaal voorzien om studenten aan te moedigen om te bewegen tijdens pauzes. Er is ook een zoekactie ‘Waar is Wally’.

Om de twee dagen verstopt Wally zich op een andere plaats. De studenten kunnen hem zoeken tijdens hun pauzes. Wie hem vindt, krijgt een blokgadget.

Park Barak fungeert ook als uitvalsbasis voor een aantal activiteiten in het zomerprogramma van de cultuurdienst. Park Barak vind je ter hoogte van het speelpleintje aan de sporthal en het gemeenschapscentrum op de Kluizesite, in de Sportstraat. De ‘buitenhuisregels’ werden geafficheerd op de site.

Jongeren tussen de 16 en 25 jaar zijn bij uitstek het meest getroffen. Bij de 18- tot 24-jarigen is er een duidelijke toename van angststoornissen. Die verschillende studies zien telkens flikkerlichten bij tieners en jonge twintigers. De Motivatiebarometer van de UGent bijvoorbeeld leert dat jongvolwassenen (18-35 jaar) al de hele crisis lang minder goed hun psychologische noden hebben kunnen vervullen in vergelijking met andere bevolkingsgroepen. Het gaat dan om verbondenheid, autonomie en geloof in eigen kunnen: zaken die mensen nodig hebben om zich goed te voelen.
Kinderen, jongeren en studenten zijn in volle ontwikkeling en hebben daarvoor contacten met leeftijdsgenoten nodig. Daarom moeten we in de eerste plaats aan jongeren denken bij het nemen van maatregelen.