Psychiatrisch Centrum in Velzeke heet voortaan Frapello

Bij de meeste inwoners van Zottegem en omstreken – bij velen zelfs sinds hun kinderjaren – klinkt de naam Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Franciscus bekend in de oren. Het ziekenhuis heeft dan ook al een eeuwenlange geschiedenis die begint bij de Orde van de Grauwzusters Penitenten die reeds in de 14de eeuw actief was in de ziekenzorg en het onderwijs en van wie haar werking steunde op de spiritualiteit van de middeleeuwse minderbroeder en heilige Franciscus. In 1689 richtte deze religieuze orde ook in Velzeke een ziekenhuis op en bouwde dit stelselmatig verder uit. Bijna tien jaar geleden werden de oude gebouwen aan de Penitentenlaan vervangen door een nieuwbouw en in 2016 fuseerde het ziekenhuis met de (ontwennings)kliniek De Pelgrim die in 1973 in Oosterzele werd opgericht. De samensmelting van de twee instellingen vertaalde zich toen ook in de nieuwe naam Psychiatrisch Centrum Sint-Franciscus – De Pelgrim. Na vijf jaar krijgt het ziekenhuis nu andermaal een nieuwe naam: Psychiatrisch Ziekenhuis Frapello, met campussen in Zottegem (Velzeke) en Oosterzele (Scheldewindeke).

Op de campus Zottegem bevindt zich ook Beschut Wonen Vlaamse Ardennen waarmee nauw samengewerkt wordt. Deze recente naamsverandering heeft ditmaal te maken met het feit dat het Psychiatrisch Ziekenhuis Frapello, samen met ook de psychiatrische ziekenhuizen Sint- Lucia (Sint-Niklaas/Beveren) en Sint-Jan (Eeklo), voortaan deel uitmaakt van de Groep Philippus Neri die ook in de regio’s Meetjesland en Waas & Dender actief is in de geestelijke gezondheidszorg. Onder het beheer van deze overkoepelende vzw willen de betrokken verzorgingstehuizen klaar staan om als dynamische en moderne centra maximaal te kunnen inspelen op de noden van zorgvragers. Samen met de naamswijziging zijn ook de huisstijl, het logo en de website aangepast. Aan de werking en de kwalitatieve dienstverlening van het Psychiatrisch Ziekenhuis Frapello dat overigens een autonome instelling met een eigen dagelijks bestuur blijft, verandert er evenwel niets.