Kenniscentrum kost bruto €15 miljoen en opent volgend jaar de deuren


Geraardsbergen. Het kenniscentrum aan de Denderstraat opent in 2022 de deuren en zal bruto €15 miljoen kosten. De verkoop van het OCMW-gebouw en de bibliotheek moeten de kosten deels compenseren. Het kenniscentrum wordt een multifunctioneel ontmoetingscentrum, waar verschillende diensten worden ondergebracht. Het stadsbestuur is ook van plan om een zorgsite op de locatie te ontwikkelen waar de voormalige sporthal De Kriebel gesitueerd is.

In het kenniscentrum in de Denderstaat wordt niet enkel de bibliotheek en het stadsarchief ondergebracht, het wordt tevens een multifunctioneel ontmoetingscentrum. Naast cultuur, vorming en ontspanning zullen de stadsdiensten er ook een plaats krijgen. De site krijgt de naam De Lelie en opent in 2022 de deuren.

De Lelie
Op de site – waar De Lelie een vaste stek krijgt – staat ook reeds het Administratief Centrum, de politie, de brandweer en het jeugdhuis De Spiraal. ‘Het ontmoetingscentrum De Lelie is een overkoepelende naam: het betreft in eerste instantie de smaragdgroene nieuwbouw die vandaag al mooi zichtbaar is op de site. Op termijn zal ook het voorliggende historisch pand gerestaureerd en in gebruik genomen worden. Initieel zou het centrum enkel de nieuwe bibliotheek en het stadsarchief huisvesten. Twee belangrijke functies die het nog steeds zal opnemen. Het concept en de beleving van een bibliotheek is echter door de jaren heen sterk gewijzigd, wat maakt dat de ruimte ook heel wat andere mogelijkheden zal bieden’, vult Schepen Ann Panis (Open Vld) aan.

De administratieve diensten van de stad worden gecentraliseerd. ‘De kracht van De Lelie is ook dat het in verbinding staat met enkele andere belangrijke dienstverlenende gebouwen. Het bevindt zich namelijk te midden van het administratief centrum, de politie, de brandweer en jeugdcentrum De Spiraal.’ Op termijn krijgen alle loketdiensten van het lokaal bestuur er een plaatsje op een centraal balieplein.

Kostprijs
Om de kosten enigszins te compenseren, wordt het OCMW-gebouw en de bibliotheek verkocht. Beide gebouwen zijn verouderd en heel energieverslindend, terwijl het kenniscentrum duurzaam is gebouwd en bijna voldoet aan de ‘Bijna Energie Neutraal’ norm.

De totale kostprijs van het kenniscentrum wordt begroot op € 15.127.693,57. In totaal is het bibliotheekgedeelte – met zijn diverse functies naar cultuur, ontspanning en vorming toe – geraamd op 5,9 miljoen euro en het centraal archief op 2,7 miljoen euro. Er werd reeds 6,2 miljoen euro van de totale projectkost betaald.

De zorgsite
De meer zorggerichte diensten zoals Huis van het Kind, Kind en Gezin, Wijkcentrum De Poort, … krijgen een andere bestemming. Voor de site van de voormalige sporthal De Kriebel loopt momenteel namelijk een RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) waarbij de volledige zone een nieuwe bestemming krijgt. Het lokaal bestuur zou er graag een volledige zorgsite maken. Vandaag zijn er al verschillende zorgfuncties aanwezig met WZC De Populier, Lokaal Dienstencentrum De Maretak en kinderdagverblijven De Zonnestraal en Pierrot.

Julien Borremans