© De Bron

De Bron Zottegem realiseert volledig nieuwe zorgcampus

Met het oog op zorgverbreding en zorgcontinuïteit en met als doel kwaliteitsvolle en deskundige zorg-op-maat te kunnen aanbieden zowel aan mensen met nog een zekere vorm van zelfstandigheid als aan ouderen die helemaal zorgafhankelijk zijn, begon vzw De Bron vier jaar geleden te bouwen aan een woonzorgcampus aan de Maria Populinstraat in de wijk Lelie, op de site tussen het AZ Sint-Elisabeth en Godveerdegem. In juli 2017 werden daar eerst 75 assistentiewoningen in gebruik genomen en ook de dienstenchequeonderneming (strijkatelier, huishoudhulp, mindermobielenvervoer, boodschappendienst) werd er gehuisvest. Komende maandag 21 juni openen er nu ook de deuren van het tweede deel van het nieuwbouwcomplex waarin het woonzorgcentrum, dagverzorgingscentrum, kortverblijf en een lokaal dienstencentrum onderdak zullen krijgen. Met de voltooiing van de tweede fase van dit nieuwbouwproject kunnen voortaan alle diensten van het zorgverleningspakket dat De Bron aanbiedt, gecentraliseerd worden op één locatie, vlakbij het AZ Sint-Elisabeth waarvan vzw De Bron een zusterorganisatie is.

WOONZORGCENTRUM, DAGVERZORGINGSCENTRUM, KORTVERBLIJF

Voortaan gebeuren de zorgactiviteiten van De Bron dus niet meer verspreid over verschillende plaatsen. Maandag verhuizen de bewoners van het woonzorgcentrum (het vroegere rustoord De Raeve) aan de Heldenlaan naar de nieuwe campus. Het woonzorgcentrum breidt overigens tegelijk uit van 35 naar 54 kamers, waaronder ook aangepaste kamers voor koppels en enkele suitekamers, al dan niet met privéterras, voor wie nood aan extra ruimte heeft. Het nieuwe gebouw aan de Marie Populinstraat is helemaal aangepast aan de senior van morgen. Zo zijn er veel en grote ramen, heeft elke bewoner ondermeer een eigen douche op de kamer en is er de nodige domotica om het comfort van de bewoners te verhogen. Overal zijn allerlei slimme sensoren voorzien om het personeel te ondersteunen voor nog betere zorgverlening.

Ook het dagverzorgingscentrum dat tot 25 hulpbehoevende senioren kan opvangen, wordt vanuit de Godveerdegemstraat overgebracht naar de nieuwe site. Daar kan beschikt worden over een leefruimte van 200 m², een snoezel-badkamer, twee ruime rustkamers en een therapielokaal. Verder kunnen de gasten er in alle rust genieten van een groene omgeving met een eigen terras of kunnen zij onder begeleiding een wandeling maken in het omliggende 2 ha grote landschapspark. Verder zijn in de nieuwbouw ook nog 15 kamers voorbehouden voor kortverblijf. Met de opening van deze zorgvoorziening komt De Bron tegemoet aan een belangrijke noodzaak want in onze regio is het aanbod van kortverblijfkamers (voor wie bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname nog niet zelfstandig terug naar huis kan) zeer beperkt.

‘OPEN’ LOKAAL DIENSTENCENTRUM

Naast het woonzorgcentrum, dagverzorgingscentrum en kortverblijf is in het nieuwe gebouw ook een lokaal dienstencentrum annex brasserie geïntegreerd, waarbij veel belang gehecht wordt aan laagdrempeligheid en betaalbaarheid zodat dit een ‘open’ ontmoetingsplaats kan worden waar ook buurtbewoners, bezoekers, passanten enz. welkom zijn. Dagelijks wordt er van 8 tot 10 uur ontbijt geserveerd, van 11 tot 13 uur kan er geluncht worden en in de namiddag kan men er tot 18 uur terecht voor een koffie, een biertje of een wijntje, gebak of

een verse ijscoupe. Verder zal men in het lokaal dienstencentrum kunnen deelnemen aan diverse activiteiten en om een zo gevarieerd en uitgebreid mogelijk totaalpakket te kunnen aanbieden, zal hiervoor nauw samengewerkt worden met het LDC Egmont van het OCMW. Anderzijds kunnen ook eigen initiatieven steeds aangemeld worden bij de centrumleider van het LDC De Bron.