Vissterfte in Meilegem (Zwalm)

 

Donderdag ll. werden er verschillende gevallen van vissterfte vastgesteld in Meilegem.

Michiel Bosschaert ( bijzondere wateronderzoeker van de Vlaamse Milieumaatschappij): “Gisteren (1/07) ben ik op terrein geweest om zuurstofmetingen te doen in de oude scheldearm in Zwalm. Het betreffende gebied waar de vissterfte aanwezig is, is rood omcirkeld op de kaart in bijlage. Enkel in dit gebied heb ik dode vissen aangetroffen. Zo goed als 4/5 van dit stuk van de oude scheldearm is bedekt met een groen tapijt van eendenkroos. Er is een dikke laag eendenkroos aanwezig en amper stroming, hierdoor komt er geen zuurstof in het water en is er beperkte lichtinval. Nabij het provinciaal educatief centrum is er een beluchter aan het werken, deze zou daar al sinds maandag liggen.

Op het gedeelte van de oude schelde arm waar vissterfte aanwezig is mat ik zuurstofwaarden van 26.9% (1) in het met eendenkroos bedekte water en 29.7% (2) in het gedeelte welke niet bedekt is. Bijkomend deed ik twee veldmetingen (3 en 4) in de verderop gelegen gedeelten van de oude scheldearm waarbij het meest zuidelijke gedeelte ook deels bedekt is met eendenkroos. In de bijlage een kaart ter verduidelijking van de vier meetpunten en enkele foto’s van tijdens het terreinbezoek. Dit zou niet de eerste keer zijn dat deze problemen zich voordoen en vorig jaar zou er een gelijkaardige situatie zich voorgedaan hebben.

Betreft de vissterfte zijn er een 40-tal grotere exemplaren aanwezig, vanuit de VMM vragen wij aan de verantwoordelijke om de dode vissen te verwijderen.”