Robbe Dhondt wint rit en jongerenklassement in Tour du Valromey


Overboelare. Eerstejaarsjunior Robbe Dhondt (17) uit Overboelare verraste iedereen door de laatste rit in de vijfdaagse rittenwedstrijd de Tour du Valromey te winnen. Deze Tour is de Ronde van Frankrijk voor junioren. De jonge student industriële wetenschappen won dit jaar ook de witte trui van het jongerenklassement, wat Mathieu Van der Poel hem voor deed.

Zowel Robbe als de ploegleiding van Onder Ons Parike trokken met beperkte ambities naar de rittenwedstrijd. Voordien had het jonge talent nog nooit een col opgereden. ‘Mijn enige ambitie was om zonder kleerscheuren mijn eerste meerdaagse af te werken’, geeft Robbe mee.

Gestaag bouwde de jonge renner uit Overboelare tijdens de rittenkoers zijn conditie op. Tijdens de vierde rit kende hij geen terugval. Voor de start van de slotrit kwam hij in aanmerking voor de eindzege van het Jongerenklassement. Hij stond derde op 2’09 van de leider van het klassement. De omstandigheden tijdens de slotklim waren slopend. Het kwik steeg niet boven de 10 graden Celsius en het regende voortdurend. Verschillende renners kregen het heel moeilijk. Robbe trok verschillende keren in de aanval maar werd telkens teruggefloten. Na de aankomst kreeg de jonge renner te horen dat hij niet alleen de rit, maar ook het jongerenklassement had gewonnen.

Aubel-Thimister-Stavelot van 6 tot 8 augustus wordt de volgende belangrijke afspraak. Tijdens de driedaagse is er een ploegentijdrit. ‘Ik zat nog nooit op een tijdritfiets. Dit wordt eveneens een nieuwe ervaring’, laat Robbe weten. Komende winter gaat hij ook nog crossen, want dat doet hij ook graag.

Julien Borremans

X