Tobias Klein en David Desmecht triomferen in wielercriterium te Landskouter.

Het was een wielerhoogdag afgelopen zondag in Landskouter.( Tekst Erwin De Clercq, foto DDL)

Organisator Koen Beeckman, die zelf momenteel in Tokio verblijft, en zijn medewerkers van Landskouter organiseerden voor het tweede jaar op rij een criterium voor junioren en Elites zonder contract. In de voormiddag waren de miniemen al aan de beurt geweest en in de namiddag dus de grotere jongens. Heel wat renners hadden zich ingeschreven maar jammer genoeg waren er ook heel wat die op het laatste moment hun kat stuurden. Jammer voor degenen die er wel wilden bijzijn en natuurlijk ook voor de organisator zelf. Misschien moet men dit vanuit de bond toch eens herbekijken en eventueel schorsingen opleggen aan diegenen die zomaar op het laatste moment afzeggen. Dan zou dit in de toekomst al heel wat afzeggingen met zich meebrengen. Naar de koers zelf nu:

Bij de junioren stonden er uiteindelijk achttien deelnemers aan de start en onder hen zes Amerikanen. Zelfs de Amerikaanse criteriumkampioen was aanwezig. De Amerikanen namen meteen de koers in handen. De Belgen probeerden wel maar zaten steeds in de greep van de stars en stripes. De plaatselijke Sander Eeckhout probeerde er na negen ronden vandoor te gaan maar nog voor hij echt aan zijn avontuur kon beginnen reed hij jammer genoeg lek. Een domper voor de Landskouternaar die nochtans goed op dreef is. Het sein voor de Amerikaan Tobias Klein om in zelf in de aanval te gaan. Zijn ploegmakkers deden prima afstoppingswerk en zo kan de renners uit de USA stilletjes aan zijn voorsprong verder uitdiepen. Op tien ronden van het einde had hij reeds een voorsprong van één minuut op de nog acht overgebleven achtervolgers. En het bleef niet bij deze minuut, want de Amerikaan reed sterk rond en kon in de laatste ronde de achtervolgers bijna dubbelen. Hij won dan ook dik verdiend voor Artuur Torney uit Gentbrugge en een andere Amerikaan Grant Carter

Uitslag:

 1. Tobias Klein (USA)
 2. Artuur Torney
 3. Grant Carter (USA)
 4. Deschamps Christian (USA)
 5. Pauwels Pieter
 6. Duransoy Artun (USA)
 7. De Meijts Matis
 8. Kinsey Mckay
 9. Rigole Xander
 10. Dewulf Xander

 

 

Evenals bij de junioren waren er ook bij de Elite zonder contract veel afzeggingen. Eerst waren vijftig renners ingeschreven, wat het maximum is voor een criterium. Maar uiteindelijk kwamen er maar 27 renners aan de start. Gelukkig maakten de aanwezigen er een zeer aangename wedstrijd van. Benjamin Verraes en Senne D’Hollander waren de eerste aanvallers van dienst. Zij namen stelselmatig meer afstand van de anderen. Niels Derooze, Lars Van Coppenolle en Manollo Balcaen zagen het gevaar in en sloten na een lange achtervolging aan bij het leidende duo. Een paar ronden later kon David Desmecht op zijn ééntje vanuit het peleton nog de sprong naar voor maken. De zes leiders konden niet echt afstand nemen van het jagende peleton. Voor D’Hollander ging het vooraan wel iets te vlug. Hij moest afhaken terwijl de rest van het peleton ook meer en meer terrein moest toegeven. De vlucht was nu definitief vertrokken.

Op acht ronden van het einde hadden de leiders bijna één minuut voorsprong. Jochen Deweer en Giel Bruyneel probeerden vanuit de groep nog te ontsnappen maar hielden het amper een ronde uit. Vooraan ging men de voorlaatste in en het was Desmecht die na een premiespurt een klein kloofje kon slaan. Hij ging meteen door en de a             nderen zagen hem pas terug aan de aankomstlijn. In de achtergrond probeerden Lava en Beeckman nog weg te rijden uit het peleton. Desmecht  won uiteindelijk solo, terwijl achter hem Moortselenaar Benjamin Verraes de spurt voor de tweede plaats naar zijn hand zette voor Niels Derooze. Balcaen werd nog knap vierde en Van Coppenolle vijfde. De plaatselijke Gauthier Beeckman reed zich uiteindelijk naar een zeer verdienstelijke negende plaats en kan tevreden terugblikken na dit toch wel loodzware criterium met telkens de beklimming van de Rooberg.

Uitslag:

 1. Desmecht David
 2. Verraes Benjamin
 3. Derooze Niels
 4. Balcaen Manollo
 5. Van Coppenolle Lars
 6. Lava Kevin
 7. Deweer Jochen
 8. Van Den Borre Dylan
 9. Beeckman Gauthier
 10. D’Hollander Senne