Vrijschutters organiseren kampioenschap kleiduifschieten en mikken op nog meer kampioenen


Geraardsbergen. Vorige week organiseerde de Koninklijke Vrijschutters van Geraardsbergen een landelijk kampioenschap weide trap, beter bekend als kleiduifschieting. Op een weide in de Kohoorstraat te Zarlardinge werd twee dagen lang op kleiduiven geschoten. De vrijschutters van Geraardsbergen hebben een bloeiende en boeiende werking. Het ledenaantal groeit gestaag en de vereniging haalt tijdens wedstrijden jaarlijks meerdere titels. Sportschieten is een Olympische discipline. Wie herinnert zich niet Lionel Cox, die op de spelen van Londen 2012 een zilveren medaille voor schieten behaalde.

Op een weide in de Kohoorstraat te Zarlardinge werd vorige week twee dagen lang op kleiduiven geschoten. Uiteraard was er heel wat eer te rapen, maar bovendien kon er ook nog een spectaculaire prijs worden gewonnen: onder de deelnemers werd een winnaar uitgeloot die zijn of haar gewicht in patronen kreeg. Bij de heren won Yvan Van Der Slagmolen, Denis Cornelis werd tweede en Davy De Clercq derde. Bij de dames won Kimberly Decoster. Anne-Marie Meerpoel werd tweede en Emma Haeck derde. Jeroen De Meyer was op de vijfde plaats de eerste Geraardsbergenaar. Marleen Leneau was de eerste Geraardsbergse dame.


Bij de heren won Yvan Van Der Slagmolen, bij de vrouwen was dat Kimberly Decoster.

Stichting in 1948
De Koninklijke Vrijschutters Geraardsbergen vzw  is een schuttersvereniging. De vereniging werd in  1948 Café Jan Bisseman te Geraardsbergen gesticht. Aanvankelijk kreeg de vereniging De Vrijschutters  als naam. De stichtende leden waren: Fernand Verschaffel, Richard De Smet, Adam Verschaffel, Alfons Meerpoel, Marcel Absalum, Leon Curens, Simon Marginet, Arthur Roman en Romain Paquez.

In maart 1998 werd de vereniging omgedoopt tot Koninklijke Vrijschutters Geraardsbergen vzw. De vrijschutters ontstonden eerder in een familiale sfeer. Een tiental schutters schoten uitsluitend met kogelkarabijn 6mm, later werd er overgeschakeld naar het schieten met luchtdruk. Aanvankelijk werd er met luchtkarabijn geschoten. Pas later schakelde men over naar het luchtpistool.

Door de instroom van nieuwe leden werd ook het handvuurwapen geïntroduceerd. De vereniging zag zich verplicht om de vergunningen en accommodaties aan deze disciplines aan te passen.

De Koninklijke Vrijschutters Geraardsbergen vzw telt 270 aangesloten leden. Het ledenaantal stijgt maandelijks. Vanaf  6 jaar kan men zich aansluiten om met lucht te schieten. Vanaf 16 jaar kan men onder begeleiding beginnen oefenen met scherp, pas vanaf 18 kan men zelf ook een wapen kopen. Uiteraard genieten de leden van een verzekering.

Professionele omkadering
De vereniging is bijzonder actief en beschikt over officiële scheidsrechters, examinatoren, schietmonitoren en door BLOSO gebrevetteerde trainers en initiators. De schutters nemen deel aan tal van wedstrijden, waaronder , Provinciale, Landelijke en Belgische kampioenschappen. De vrijschutters van Geraardsbergen behalen op verschillende niveaus jaarlijks meerdere titels.

De eerste en voornaamste vereiste om sportschutter te worden, is beschikken over de nodige discipline. Een goede conditie is eveneens van groot belang, maar bovenal baart veel oefenen de nodige schietkunst. De Koninklijke Vrijschutters Geraardsbergen vzw heeft ook een jongerenwerking. Door haar professionele aanpak werd de Geraardsbergse vereniging aangeduid als Landelijk Trainingscentrum voor de provincie Oost-Vlaanderen. Iedere bij het verbond aangesloten schutter kan gratis deelnemen aan deze trainingen.

In 2009 en 2015 werd het Belgian Open Air georganiseerd. Dit is het Belgisch kampioenschap voor luchtdrukwapens. In 2009 werd de schietstand gedigitaliseerd. Met deze realisatie van 14 digitale doelen, zorgde de organisatie voor een Oost-Vlaams primeur. Vanaf 2010 is er ook een afdeling kleiduifschieten, wat het plaatje compleet maakt.

Voor meer informatie:

Home

Julien Borremans

X