© Boeckx Architects , De Laere , Egmont , Eurochair , OCMV Zottegem , Projecten , Wissner bosserhof

Week van Dementie in WZC en DVC Egmont

In heel Vlaanderen zijn er 136 624 mensen met dementie. De kans dat iemand deze ziekte krijgt, is 1 op 5 en verwacht wordt dat tegen 2060 het aantal mensen met dementie zal verdubbeld zijn. Per persoon met dementie zijn er gemiddeld drie betrokken personen, en ook voor hen gaat deze ziekte gepaard met veel onzekerheid en zorgen. Het is belangrijk dat we als samenleving leren omgaan met personen met dementie en hen op een goede, menswaardige manier behandelen alsook hun naasten en mantelzorgers ondersteunen.

Van 20 tot 26 september is het Week van Dementie, met op dinsdag 21 september de Wereld Alzheimer Dag. Ter gelegenheid hiervan worden dan overal in Vlaanderen activiteiten georganiseerd met, voor en door mensen met dementie en hun naasten. Ook in Zottegem zal in het Woonzorgcentrum (WZC) en Dagverzorgingscentrum (DVC) Egmont de Week van Dementie niet onopgemerkt voorbijgaan en wordt aandacht gevraagd voor mensen met dementie én voor iedereen die met deze ziekte geconfronteerd wordt. In het kader hiervan staan eerstdaags een aantal speciale activiteiten op de agenda:

  • op maandag 20 september om 14u30: generale repetitie Contactkoor in de kapel van WZC Egmont.
  • op dinsdag 21 september om 9u30: marktbezoek voor bewoners en gasten met dementie, in combinatie met het project ‘Dementie in de kei-ker’.
  • op woensdag 22 september om 14u30: optreden Contactkoor in de kapel van WZC Egmont, gevolgd door een korte receptie voor familie en vrienden (enkel op uitnodiging).
  • op donderdag 23 september om 14 uur: levende geheugenwandeling ‘Zottegem, vroeger en nu’ samen met bewoners en gasten met dementie en hun mantelzorgers.
  • op vrijdag 24 september om 14 uur: de gezelligheid van vroeger, een heerlijke middag met verwenmoment voor alle bewoners en gasten.

Tijdens de Week van Dementie worden er ook cupcakes gebakken en verkocht; de opbrengst hiervan gaat naar de Alzheimer Liga. De themaweek wordt door Praatcafé Dementie afgesloten met de lezing ‘Wat alz?!’ op dinsdag 28 september om 19u30 in het OC De Lier (in Lierde). Met deze lezing geeft Kasper Bormans een stem aan de verloren plezieren en dagdromen van mensen met dementie, en vertelt hij hoe kleine dingen hun levenskwaliteit sterk kunnen verbeteren.

Wie nood heeft aan dagopvang voor iemand met dementie, kan het DVC Egmont contacteren per e-mail naar dvcegmont@ocmw.zottegem.be of telefonisch via 09 364 56 90. Voor algemene vragen rond dementie kan men terecht bij Nina De Smet (referentiepersoon dementie Zottegem) door middel van een mailtje naar refdem@ocmw.zottegem.be of telefonisch 09 364 56 27.

X