Burgemeester Devleeschouwer in de rechtbank

Twee maanden cel voor Brakelse burgemeester en één maand cel voor Geraardsbergenaar

De Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer werd na een geval van verkeersagressie in 2018 vrijdag in de correctionele rechtbank schuldig bevonden aan het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen. Hij werd veroordeeld tot 2 maanden cel met uitstel. En een werkstraf van 46 uur en 1 maand rijverbod omdat hij op het ogenblik van de feiten onder invloed was van alcohol. De andere betrokkene, een man uit Geraardsbergen, werd veroordeeld tot 1 maand cel en een geldboete van 400 euro wegens opzettelijke belemmering van het verkeer.

Wat er op woensdag 18 april 2018 op de N8 van Lierde naar Brakel precies gebeurde, werd ook in de rechtbank niet helemaal uitgeklaard. Zeker is dat beide partijen voorafgaand aan het zware ongeval geagiteerd waren nadat Geraardsbergenaar Edwin K. op het kruispunt van de N8 met Struntel in Lierde geen voorrang had verleend. Daarop volgde een spelletje met de lichten knipperen, middenvinger tonen, inhalen, bruusk remmen en opnieuw versnellen. Na een aantal kilometers stopte Edwin K., hij stapte uit en liep naar de auto van burgemeester Devleeschouwer, die achterop kwam. Vanaf dan lopen de versies uiteen. “Mijn cliënt wou de auto van de burgemeester tegenhouden, maar hij werd moedwillig aangereden”, zegt advocaat Rudy Arts namens de Geraardsbergenaar. “K. kwam op de motorkap terecht, werd overreden en nog zo’n vijftien meter meegesleurd. Hij liep een levensbedreigende schedelfractuur op en herinnert zich niets meer van het ongeval. Hij lag vier dagen in coma en houdt aan het ongeval blijvende ongeschiktheid over.”

Hugo Vyls, advocaat van de burgemeester, betwist het opzettelijk karakter van de feiten en ging voor de vrijspraak van zijn cliënt. “Nadat de tegenpartij kilometers lang telkens weer bruusk vertraagde en versnelde met zijn wagen, stopte hij plots. Hij kwam met gebalde vuisten naar de auto van mijn cliënt gelopen en gooide zich op de motorkap. Je moet echt wel een gloeiende zot zijn om zoiets te doen.”

Ondanks de veroordeling kan Stefaan Devleesschouwer aanblijven als burgemeester.