Leo Bens Swing Time in zaal De Reep met topartiesten uit eigen streek


Geraardsbergen. Zaterdag 2 oktober gaat voor de zesde keer de Leo Bens Swing Time in de Zaal De Reep door. De deuren gaan om 20.00 uur open voor The Oakfields, Pascale De Coensel en Tahira Van Crombrugghe, Hedwig Jacobs en de GPS Band met Peter Beukens en Jan Van De Moortele. De Leo Bens Swing Time staat helemaal in het teken van de legendarische orkestleider Leon Bourlau, beter bekend onder zijn artiestennaam Leo Bens.

Op zaterdag 2 oktober gaat voor de zesde keer de Leo Bens swing time in de Zaal De Reep door. De deuren gaan open voor de muziekliefhebbers van amusementsvolle muziek gebracht door musici van eigen streek. Om 20.00 uur wordt er gestart met de Oakfields. Daarna volgen moeder en dochter Pascale De Coensel en Tahia Van Crombrugghe, die niet alleen een degelijke muzikale opleiding kregen, maar ook zowat op het podium opgroeiden.

Artiesten uit eigen streek
Daarna zal Hedwig Jacobs het beste van zichzelf geven. Hedwig Jacobs nam ooit eens deel aan het VTM-programma The Voice Senior en drong door tot de finale. De GPS Band met Peter Beukens en Jan Van De Moortele sluiten swingend de avond af. Peter Buekens is zeker niet de eerste de beste. Hij volgde tal van opleidingen, componeert nummers in het Engels en het Nederlands en is zangdocent bij Cam Cole en MIDIPAS. Verder danste Peter 10 jaar bij The Groovies Aalst onder leiding van choreograaf Patrick De Coninck. De veelzijdige artiest figureerde in tal van programma’s zoals Tien om te zien, Margriet aan zee en voor verschillende artiesten, zoals Bart Kaell. Samen met Barbara Dex zong hij in De Nieuwe Droomfabriek en was hij te zien en te beluisteren in Can You Duet en De Grote Prijs Bart Peeters.

Ter ere van Leon Bourlau
Leo Bens was de artiestennaam van Leon Bourlau (1932 – 1988), de vader van Stéphan Bourlau. Leon kreeg op twaalfjarige leeftijd de muziekmicrobe te pakken, toe hij tijdens de Tweede Wereldoorlog Engelse soldaten op de Vesten accordeon hoorde spelen. Leon liet zich in de stedelijke muziekschool inschrijven. Hij kreeg toen accordeonles van Viktor Biesemans.

Op zijn achttiende behaalde Leon de eerste prijs in het Kampioenschap van België voor accordeon, ingericht door Emile Van Herck te Gent. In de eerste helft van de jaren vijftig speelde Leon bij het Ninoofse orkest ‘Edgard Branckaert’, daarna ging hij als muzikant aan de slag bij de band van René Carlier die doorgaans in de Klaroen te Aalst te zien was. Heel wat Vlaamse sterren, zoals Jo Leemans, La Esterella en Bob Davidse traden er op.

Orkest Leo Bens
In 1956 besloot Leon Bens met zijn eigen formatie van start te gaan. Conferencier en animator Jean Monnet trad eveneens toe. Het orkest Leo Bens was geboren. Het orkest trad regelmatig op met bekendheden zoals Will Tura, Louis Neefs, The Strangers en vele andere. Ook buiten de muziekwereld genoot Leon Bourlau heel wat bekendheid. Zijn uitgebreide kennissenkring legde hem geen windeieren. Leo Bens haalde heel wat contracten binnen. Het orkest werd in Vlaanderen een begrip.

Vanaf 1982 baatte Leon – samen met zijn kinderen – de zaal Plaza uit. In 1984 werd het lustrumbal 25 jaar orkest Leo Bens georganiseerd. Het gastoptreden werd door Ann Christy verzorgd. Het was tevens één van haar laatste voorstellingen. Naast de vele muzikanten en vrienden, was ook de plaatselijke radio MIG met dj. Luc Van Praet aanwezig.

Vanaf 1985 baatte Leon de cafetaria De Gavers uit, waar hij succesvolle evenementen zoals de BRT 2-dagen verschillende soundmixshows organiseerde. Leon Bourlau overleed plots op 30 mei 1988 toen hij met de vrienden een partijtje volleybal speelde.

Voor kaarten en meer info: stephan.bourlau@telenet.be of 0475 35 07 05
Reservatie verplicht

Julien Borremans

X