Oxfam Wereldwinkel Ninove organiseert mee De Langste Koffieklets voor de Week van de Fair Trade

Op 6 oktober stopt de Oost-Vlaamse koffietour van 15u tot 16u30 op het Niniaplein te Ninove. Mensen kunnen er een gratis kop koffie krijgen en er is heel wat randanimatie en informatie rond de koffiehandel.

“Met deze koffiestop willen we van eerlijke handel gespreksonderwerp nummer 1 maken, ons doel is nog steeds om alle handel eerlijk te maken, dan wordt onze organisatie overbodig,” lacht vrijwilligster Lydia Brône. We blijven eerlijke en duurzame handel uitvoeren en promoten, zo bieden we producent en consument een concreet alternatief.”

Oxfam zette als pionier fair trade op de kaart in België. En koffie uit Tanzania was het eerste fairtradeproduct dat over de toonbank ging. Vrijwilligers, klanten en sympathisanten strijden al 50 jaar tegen structureel onrecht en machtsmisbruik en vóór de ondersteuning van tientallen producentencoöperaties. Die strijd is nog niet gestreden. Intussen bevindt de wereld zich in een meervoudige crisis die vraagt om radicale oplossingen. Eerlijke handel speelt daarin een onmisbare rol, net zoals de duizenden Oxfam-vrijwilligers.

Het pleidooi voor eerlijke handel is onlosmakelijk verbonden is met economische rechtvaardigheid, klimaatrechtvaardigheid, en genderrechtvaardigheid. Alle handel kan pas structureel eerlijk worden wanneer er op al deze fronten ook iets verandert.

Historie

Oxfam ontstond in 1942 in Oxford, Groot-Brittannië, om voedselhulp te bieden aan Griekenland, dat toen bezet werd door Duitsland. Een groep Britten trok zich het lot aan van de hongerige Grieken, en voerde campagne om voedselvoorraden door de geallieerde blokkade te krijgen. Na de Tweede Wereldoorlog namen de activiteiten van Oxfam toe. In 1964 zag ook de Belgische tak het licht onder impuls van o.a. graaf Victor de Robiano en baron Antoine Allard. In de jaren 70 groeide de afdeling voor eerlijke handel: Oxfam-Wereldwinkels werd opgericht in 1971 en Oxfam-Magasins du monde volgde in 1976. Samen tellen zij bijna 300 winkels voor eerlijke handel in heel België. Vandaag bundelt Oxfam-Wereldwinkels de krachten met Oxfam-Solidariteit onder de naam Oxfam België dat meer dan ooit voorop wil lopen in de strijd tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid.