Zottegemse straatnamen onder de loep: Astridstraat

In deze reeks neemt  historicus Danny Lamarcq voor NUUS de Zottegemse straatnamen onder de loep. Deze maand is het de beurt aan de Astridstraat.

Voor wie de vorige stukken in de rubriek heeft gemist, klik op link:  Intro rubriek,  De Colfmaekerstraat,  Duivelsvoetstap,  Pijperzele,  De Munkbosstraat Wurmendries, Steenakkerweg, Brouwerijstraat en Alsbroeken   (De Beukelaar),  De Munkbosstraat,  Schoofland, StopweideHet Politieke GevangenenpleinHet Kruiswaterplein, de Nieuwpoortmolen, de August De Rouckstraat en de Klemhoutsraat.

De Astridstraat loop van aan de N42 tot aan de Oombergenstraat

Het invoeren van een nieuwe straatnaam en meer nog het wijzigen van een bestaande, zorgt niet zelden voor enige commotie. Dat was zeker het geval toen als gevolg van de fusieoperaties in 1971 en 1977 dorpen opgingen in een groter geheel, en daar bovenop nog eens de straatnamen werden gewijzigd.

Hier begon het mee. Links de Waterstraat en rechtdoor de vroegere Dries, die mee Uilenhoek zou worden genoemd. Google street view.

In Oombergen, dat werd opgesplitst en in 1977 deels bij Zottegem, deels bij Sint-Lievens-Houtem werd gevoegd, was het voor de inwoners van de Driesstraat even slikken toen de

gemeente Zottegem hen de straatnaam Uilenhoek in de maag wilde splitsen. Daar waren ze niet mee gediend en ze richtten een boze brief naar het gemeentebestuur: “Ondergetekenden, bewoners van de Driesstraat willen bij deze een voorstel doen voor het probleem van onze aanstaande straatnaam” staken ze van wal. En ze argumenteerden, met een schets, dat hun straat prioriteit was op de vroegere Uilenhoek en ze dus eigenlijk beter zou mee benoemd worden met de Waterstraat, in wiens verlengde ze lag. “Met die benaming zijn we meer gediend dan met gelijk welke andere” besloten ze in hun boze brief.

Situatie vóór de fusie

De Gemeenteraad had op 12 april 1977 inderdaad beslist dat het stukje Dries dat richting Waterstraat liep ook Uilenhoek zou heten; het kleinere stukje Dries richting Provinciebaan zou Minnenbergstraat worden en Hoeksken werd Cachputtenstraat.

De Koninklijke Commissie voor Straatnaamgeving die voor advies moest worden geraadpleegd ging grotendeels akkoord met de voorstellen, maar amendeerde Kachputtenstraat i.p.v Cachputtenstraat en Kottemstraat i.p.v. Cottemstraat. Was het de boze brief, hadden de vroegere inwoners van Uilenhoek nu ook bezwaar of speelden er nog andere elementen mee? In elk geval boog de gemeente zich opnieuw over het Oombergse dossier en tal van vorstellen passeerden de revue.

In dit voorstel wordt het d’ Ammanlaan.

In elk geval verdween Uilenhoek. Er circuleerde even het idee om de straat samen met het kwestieuze stukje Dries [Burggraaf] d’ Ammanlaan te noemen, naar de vroeger heer van Oombergen, maar ook dat viel ergens tussen de plooien en uiteindelijk hield het gemeentebestuur het bij een niet te betwisten ‘Koninklijke’ naamgeving. De straat tussen het kruispunt Gentse Steenweg/Steenweg op Aalst en de Oombergenstraat werd de Astridstraat, wat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 20 juni 1977.

Ook Uilenhoek noemt sinds 1977 Astridstraat Google street view

Sprookjesprinses

Astrid werd geboren in Stockholm de 17 november 1905 als prinses van Zweden. Zij huwde in 1926 kroonprins Leopold van België en werd op die manier, na de tragische dood van koning Albert op 3 februari 1934, de vierde Koningin der Belgen

Prinses Astrid in 1926. Wikipedia

De mythe rond Astrid begon van zodra ze op 9 november 1926 voet aan wal zette in Antwerpen. Leopold, die zijn aanstaande bruid stond op te wachten, kreeg van Astrid zo’n tedere omhelzing dat de harten van de Belgen smolten. Al gauw werd ze een sprookjesprinses.

Haar tragische dood in 1935 te Küssnacht (Zwitserland) bij een auto-ongeluk waarbij de koning, ook gekwetst werd, deed de rest. Astrid trad door de grote poort de legende in.

Dat ze in Zottegem een straatnaam kreeg, heeft ze aan een protestbrief te danken.

 

Bronnen

Stadsarchief Zottegem, Dossier 501.34. Straatnaamwijzigingen bij de fusie van 1977.

Nestor Van den Bossche, Zottegemse straatnamen, in: Zottegems Genootschap voor Geschiedenis. Handelingen, I, 1983, p. 39-70.

Atlas der Buurtwegen, ca. 1841