Repair Café pikt de draad weer op

Stop de weggooidrift en verminder de gigantische afvalberg

Op zaterdag 2 oktober werd in het GILO, Geraardsbergsesteenweg 69, in Oosterzele – na de vermaledijde coronaperiode – opnieuw een ‘Repair Café’ georganiseerd. Tientallen Oosterzelenaars grepen de kans om hun defecte toestellen te laten repareren. ‘Het leek een eeuwigheid, maar een verheugende vaststelling: de ‘fiksers’ kunnen het nog. Veel waardering voor de inspanningen van de FV Repair Café. Bedankt, fiksers!
Het bleek nog maar eens. Allerlei spullen waar eigenlijk niet veel mis mee is werden door de fiksers hersteld. De reparateurs gingen nog maar eens gedreven aan het werk. Met het Repair Café wil men de weggooidrift stoppen en de gigantische afvalberg verminderen. Zonde eigenlijk, spullen die nog gerepareerd kunnen worden, worden nog al te vaak zomaar afgedankt. Repareren is een goede manier om daar iets aan te doen. Al snel sijpelden de eerste bezoekers binnen. Er werd nogal gereedschap aangeboden dat aan herstelling of nazicht toe was. En zie, dankzij de ‘fiksers’ kregen veel kapotte stukken een nieuw leven. Doel is een milieu- en maatschappijvriendelijk project op de sporen te zetten. Het zorgt niet alleen voor minder afval, ze veranderen ook het bewustzijn.  Maar wie geen spullen had om te laten herstellen kon ook naar het café komen voor een kopje koffie, gebakje, biertje, frisdrank, iets hartigs,…én heel belangrijk voor een praatje. Het ‘Repair Café’ is inderdaad ook uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats. Er worden dranken geserveerd tegen wel erg democratische prijzen.
Het eerste Repair Café vond plaats op 7 maart 2015. Het idee ontstond binnen het bestuur van KWB Oosterzele. Een lovenswaardig initiatief.  We vergeten dat we geen onuitputtelijke bron hebben aan grondstoffen. Het FV Repair Café Oosterzele blijft gelukkig repareren promoten als alternatief voor klakkeloos weggooien. Het wil ook dé reparatiekennis behouden. De waardering sprak boekdelen en wordt beschouwd als een steun in de rug om het Repair Café onverdroten voort te zetten.
X