Sportkompas leidt Oosterzeelse jeugd naar meer sporten

N-VA Oosterzele stelt voor dat de gemeente intekent op het Sportkompas voor de Oosterzeelse scholen. Via het Sportkompas kunnen leerlingen verschillende sporten leren kennen waarna ze zich kunnen aansluiten bij een sportclub in hun buurt. “Op die manier helpen we kinderen en jongeren met sport en lokale sportclubs in contact te komen”, zegt Simon Lejeune, voorzitter van N-VA Oosterzele. 

Voor kinderen en jongeren is het niet altijd even makkelijk om een sport te vinden die ze echt graag doen. Om hen daarin te ondersteunen maakt Vlaams minister van Sport Ben Weyts middelen vrij om via het Sportkompas de komende jaren 100.000 kinderen en jongeren hun ideale sport te laten ontdekken.

Het Sportkompas is een oriëntatietool die kinderen van 8 tot 10 jaar helpt bij het maken van een voor hen goede sportkeuze. Aan de hand van doelgerichte testen en beweegoefeningen ontdekken kinderen uit het 3de en 4de leerjaar welke sport ze graag doen en waar ze aanleg voor hebben. De testen en oefeningen kunnen afgenomen worden via de scholen. “Hoe meer kinderen we in beweging kunnen krijgen,hoe beter”, zegt N-VA-voorzitter Simon Lejeune. “Met onder andere het Wereldkampioenschap voetbal, een mooie Ronde van Frankrijk, de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap Wielrennen was de (na)zomer van 2021 sportief rijkelijk gevuld. Dergelijke sportevenementen zijn vaak een bron van inspiratie voor kinderen en jongeren om ook te beginnen bewegen en sporten. Daar op willen we verder bouwen”, aldus Lejeune.

Het voorstel wordt intussen verder uitgewerkt in overleg met de sportraad en de scholen.