2099 leerlingen kiezen dit schooljaar voor de kunstacademie


Geraardsbergen. Dit schooljaar kiezen bijna 2100 leerlingen (2099 om exact te zijn) voor een cursus muziek, woord, dans, beeldende kunst en/of circuskunst aan de kunstacademie van Geraardsbergen. Dit bijzonder hoge aantal inschrijvingen toont aan dat onze burgers opnieuw snakken naar kunst en cultuur.

“Slechts twee maal eerder lag het aantal inschrijvingen hoger dan dit jaar. Dat we nu bijna een record noteren, doet bijzonder veel deugd. Zeker omdat dit volgt op bijzonder moeilijke coronamaanden. Vorig jaar, in volle coronatijd, waren er 207 minder inschrijvingen”, geeft schepen van onderwijs Fernand Van Trimpont mee.

Tijdens de coronamaanden trachtten de kunstacademie en het lokaal bestuur  zo veel mogelijk leerlingen aan boord te krijgen en houden. Er was een korting op het inschrijvingsgeld, de leerkrachten zorgden voor online lessen en werkten allerlei boeiende opdrachten uit. De Facebookpagina en de website van de school ontploften als het ware van het creatieve materiaal van leerlingen en leerkrachten.

“Het is een hart onder de riem voor alle leerkrachten aan de kunstacademie dat onze leerlingen blijven komen”, vertelt Martine Rouquart, de nieuwe waarnemend directeur. Zij vervangt Marc Van den Borre die een opdracht kreeg in het Lemmensinstituut in Leuven. “We verwelkomen dit schooljaar ook heel wat nieuwe leerlingen, zowel jong als oud. Dit geeft duidelijk aan dat er meer dan ooit terug nood is aan het actief beleven en participeren in kunst en cultuur.”

Het geheim van de kunstacademie volgens Martine? “We helpen leerlingen in hun artistieke ontwikkeling en het zoeken naar hun eigen unieke ik in deze snel evoluerende maatschappij. Onze school is een creatieve ontmoetingsplaats voor een groot deel van de lokale bevolking. Samenwerking met lokale partners en verenigingen horen daar ook bij.”