Minister Hilde Crevits in Zwalm op “Dag van de Boerin.”

Dag van de Boerin 2021: “We zijn fier maar ook kwetsbaar..”

Ferm stelt zelfzorg centraal op de Dag van de Boerin. Als spil van het landbouwersgezin voelen boerinnen, meer dan ooit, de druk van de opeenvolgende veranderingen en crisissen in de sector. Om stand te houden moeten ze ook pauze kunnen nemen van werk en bedrijf en voor zichzelf zorgen. Met die boodschap organiseert Ferm ‘Appelbabbels’ bij boerinnen in Vlaanderen. In Munkzwalm brachten boerinnen de mentale druk in de sector onder de aandacht van Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits.(CD&V)

 

Boerinnen zijn fier op hun beroep, maar maken zich ook zorgen om de toekomst. De onzekerheid over het voortbestaan van het bedrijf, over het gezinsinkomen en over hun rol in de samenleving, maakt hen kwetsbaar. Zelfzorg en me-time dreigen er vaak bij in te schieten. Ferm maakt hiervan dan ook het speerpunt van haar werking voor boerinnen.

Mieke Verniest is trots op wat ze met haar bedrijf heeft bereikt. “Mijn grootste vrees is dat ik misschien geen fulltime boerin meer kan blijven. Onze sector zit vandaag in zwaar weer.  Maar – hoe moeilijk  ook- in crisissen zie ik ook wel uitdagingen. Je goed omringd weten is echt belangrijk. Voor een babbel met andere boerinnen neem ik de tijd. Samen nadenken en proberen naar oplossingen te zoeken, dat houdt mij recht. Ook al is mijn leven superdruk, ik zoek toch momenten om te genieten. Dan kan ik er weer tegen.”  

Ferm viert op 15 oktober de feestdag van de boerin en nodigde alle boerinnen uit voor een ‘Appelbabbel’.

Nik Van Gool, nationaal voorzitter van Ferm: “ Met deze dag willen wij alle boerinnen een hart onder  de riem steken en ook onze waardering uitdrukken voor wat zij doen. Ze houden vele ballen tegelijk in de lucht. Hun veerkracht is enorm maar toch mag de boog niet te lang gespannen staan. Daarom is zelfzorg zo belangrijk. We stimuleren hen om toch  af en toe afstand te nemen van alle zorgen en hebben daarvoor ook een aanbod aan activiteiten uitgewerkt aan. We zijn blij dat ook de Vlaamse overheid plannen heeft om iets te doen aan de sterke druk op het mentaal welzijn in de sector.“

Op de Zwalmbeekhoeve gingen boerinnen in gesprek met minister Crevits over het mentaal welzijn van land- en tuinbouw(st)ers. De minister gaf hen een eerste inkijk in haar plannen om de veerkracht van de boeren te versterken.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “Onze boerinnen zijn sleutelfiguren, niet alleen in het landbouwbedrijf, maar ook in het gezin en de brede samenleving. Als geen ander voelen ze met hun empathie en zorgzaamheid aan wanneer er onweer op komst is. Er zijn ook heel wat externe stressfactoren zoals lage prijzen en het veranderende klimaat. We betrekken Ferm dan ook nauw bij ons actieplan welbevinden. In dat actieplan zullen we op 3 fronten werken: het wegnemen van stressfactoren, beter leren omgaan met die stress binnen het gezin en een breed hulpaanbod .“

X