Secundaire wegen op sommige plaatsen gevaarlijk glad!

De eerste vorst, gepaard met aangevroren regen en plaatselijk lichte sneeuw, kan voor gevaarlijke situaties zorgen op de wegen. Wees voorzichtig en pas uw rijstijl en snelheid aan.

De Windekemolen in Balegem (Molen De Visscher, Vissersmolen)

Zondag: Molens te bezoeken in Balegem, Munkzwalm, Herzele en Zingem

Op zondag 17 oktober is het Oost-Vlaamse molendag en dan openen ook in onze regio enkele molens de deuren voor bezoekers. Dat is onder meer het geval in Balegem (Windekemolen), Zwalmmolen (Munkzwalm), Herzele (Molen Te Rullegem en Buysemolen) en Zingem (Meuleken ’t Dal). De activiteiten zijn gratis. Reserveren is niet nodig.

“Provinciale molens, en vele andere molens, bleven in coronatijden draaien en malen. De vele vrijwillige molenaars en molengidsen laten de bezoekers daar nu zondag graag van meegenieten. Een prima tip voor een uitstap dichtbij in een mooi landschap”, vertelt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed, van de provincie Oost-Vlaanderen.

Kijk op www.oost-vlaanderen.be/molendag voor het volledige programma op de Oost-Vlaamse Molendag.

Hieronder alvast enkele tips

  • Windekemolen (Balegem): De in 2018 gerestaureerde Windekemolen is vrij te bezoeken. Je krijgt er deskundige uitleg en een demonstratie van molenaars en gidsen. Men zorgt er ook voor heerlijke pannenkoeken gemaakt met het meel van de molen en je kan er een lokaal gebrouwen bier drinken.
  • Zwalmmolen (Munkzwalm): De molenaars en gidsen verwelkomen je in deze pittoresk gelegen watermolen in de Zwalmstreek. Het waterwiel kan momenteel niet draaien door herstellingswerken, maar je kan er wel genieten van ‘muldershosties’.
  • Molen Te Rullegem en Buysemolen (Herzele): Molen Te Rullegem en rosmolen (Molenstraat, Herzele) en de Buysesmolen (Kamstraat 14, Sint-Antelinks) bezoeken. Een rondleiding is mogelijk. In de Molen Te Rullegem is er ook de mogelijkheid om meel te kopen. Gratis toegang, geen reservatie nodig.
  • Meuleken ’t Dal (Zingem): De molenaars en gidsen verwelkomen je in deze pittoresk gelegen watermolen in de Zwalmstreek. Het waterwiel kan momenteel niet draaien door herstellingswerken, maar je kan er wel genieten van ‘muldershosties’.
X